ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

PAC 1_SENTIT I FUNCIONS DE LA PEDAGOGIA SOCIAL _ amb comentaris per millorar_Nota B


Enviado por   •  19 de Marzo de 2022  •  Exámen  •  1.372 Palabras (6 Páginas)  •  288 Visitas

Página 1 de 6

PEDAGOGIA SOCIAL

PAC1: SENTIT I FUNCIONS DE LA PEDAGOGIA SOCIAL

Anna Bertran Crespo

LLIURABLE 1 

a) Taula de definicions

Pedagogia social

Es tracta d’un camp de coneixement teòric que ofereix eines per portar a terme amb èxit l'educació social, tant de individus “normalitzats” com de subjectes i col·lectius que pateixen deficiències en la socialització o en la satisfacció de necessitats bàsiques (resultat de les injustícies socials) emparades pels drets humans .

També fa una mirada crítica, se n'encarrega de treballar i elaborar nous models d’acció quan els actuals no funcionen, per tal de facilitar que tothom pugui integrar-se en la societat.

Educació social

Es tracta d’una pràctica educativa que exigeix actuar respecte als problemes de la societat amb la finalitat de transformar els efectes negatius i millorar la  qualitat de vida del les persones, amb independència de raça, sexe, edat, creences i estatus socials, econòmic i intel·lectual i permetre la promoció cultural i social, entesa com l'adquisició dels béns culturals, que ampliïn les perspectives educatives, laborals, d'oci i participació social. Sempre des de la teoria de la interseccionalitat i segons contextos i necessitats.

Vincle educatiu

Permet la connexió d’aprenentatge entre els tres elements  del  triangle de Herbart:  agent,  subjecte  i  continguts  de  l’educació.  

El vincle educatiu és una relació que es dona entre l’educador/a i l’educand, i  esdevé condició necessària perquè finalment l’acció educativa sigui efectiva.

Agent

L’agent de l’educació o educador és qui s’encarrega de  transmetre  coneixements i valors a l’educand mitjançant propostes culturals adequades i proporcionant-li eines i recursos que li permetin trobar el seu lloc en la societat i que l’ajudin a vincular-se al món.

Per aconseguir-ho ha de saber seleccionar, proposar, adaptar i interpretar els continguts, en la mesura que l’agent els coneix i coneix també el subjecte i caldrà que tingui un posicionament sobre què i com s’ha de transmetre.

Subjecte

Persona o grup sobre la que l’agent educatiu realitza la intervenció per oferir-li eines que facilitin la integració en la societat. Ha d’interioritzar els nous ensenyaments i portar-los a la pràctica en els diferents àmbits de la vida quotidiana.

El canvi  que es pretén parteix de l’interès de l’educand  o subjecte en incorporar allò que li es transmès per l’agent o educador. Si no hi ha interès, no hi ha una motivació per aprendre i canviar, si cal.

Continguts

Conjunt de informacions, dades, experiències, teories i idees amb un valor social que l’educador pot transmetre a l'educand i que han de  respondre a l’actualitat cultural i a les exigències socials del moment.

Tenint en compte que l’era de la informació en la que vivim ens col·lapsa de continguts, és tasca de l’educador decidir quins i com transmetre’ls, fer que siguin rellevants i posar-los a disposició de l’educand de manera que li siguin assequibles[a].

_______________________________________________________________

b) Ressenya del text de Violeta Núñez

Aquest text recull teories pedagògiques i experiències que, com a ensenyant, ha tingut Violeta Núñez, ens presenta la pedagogia social com un espai per pensar i posar en marxa projectes que treballin la igualtat i els drets, tenint en compte el marc social, econòmic, polític i cultural de l’època; i reconeix a Herbart[1] com fundador de la pedagogia en diversos aspectes:

  • Mostra el camí d'educar a través de la instrucció introduint el concepte  “ensenyament o docència” en aquest procés.
  • Diferència l'ensenyament d'altres ocupacions, com ara la cura o la creació d'hàbits, entre altres, on l'activitat recau en l'agent de l'educació, i no pas en el subjecte.
  • Copsa que l'educació és un procés de desenvolupament social que s’aconsegueix amb un treball conjunt que té com a protagonista la relació educativa que s’estableix entre:
  • L'agent de l'educació és el responsable de transmetre coneixements i es capaç de promoure la recerca de nous horitzons.
  • El subjecte de l'educació és el destinatari de l’acció que vehiculem amb la proposta cultural, que s’apropia i transforma perquè no estem davant d’una tabula rasa.
  • Continguts objecte de la cultura.

Violeta Núñez, partint de les aportacions d’Herbart, configura un triangle sense base (Triangle de Herbart) on els tres vèrtexs corresponen als tres elements que intervenen en el treball educatiu subjecte, agent i  continguts de l’educació.

En aquest triangle hi trobem

  1. El vector A-C representa els vincles de l’educador amb els continguts de l’educació.
  2. El vector S-C representa els vincles de l’educand amb la cultura.
  3. El vincle educatiu permet la connexió entre agent, subjecte i continguts i sense ell no hi ha aprenentatge, no hi ha educació.

Per una banda, es tracta de que l’educador transmeti a l’educand el llegat cultural que el permeti formar part d’un espai social determinat, mitjançant un paper actiu dins del procés d'aprenentatge.

Per altra banda, el llegat cultural són els continguts: informacions, dades, experiències, teories i idees que l’educador pot transmetre a l'educand, fent-lo partícip perquè finalment ho aprehengui i que permetran un vincle educatiu entre els dos.

Finalment volia aportar una cita del article escrit per Violeta Núñez, titulat “La ética del chocolate”[2] on ens parla de l’educand com a subjecte que no esborra coneixements i fets passats (fer tabula rasa):

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (9.4 Kb)   pdf (104 Kb)   docx (18.1 Kb)  
Leer 5 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com