ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

SOCIETAT, CULTURA I EDUCACIÓ. LA MIRADA ANTROPOLÒGICA


Enviado por   •  2 de Noviembre de 2022  •  Trabajos  •  1.187 Palabras (5 Páginas)  •  33 Visitas

Página 1 de 5

PAC 1: SOCIETAT, CULTURA I EDUCACIÓ. LA MIRADA ANTROPOLÒGICA

Alumne: Lidia Padrós Zabaleta

Professora: Mercedes Cegrí Boada

INTERVENCIÓ AL DEBAT

  • CULTURA I IDENTITAT.

Bona tarda, companyes,

Des del meu punt de vista, i coincidint amb la majoria de vosaltres, penso que la cultura i la identitat són dos factors que es diferencien, però a la vegada es complementen.

D'un costat, la cultura fa referència a les especificitats concretes i peculiars de grups o formacions socials determinades geogràficament i històricament. (Beltrán, 2004, p.8)

Edward B. Tylor diu que la cultura es pot identificar des de l'antropologia com l'estil de vida total d'un grup de persones, en el qual s'inclouen les formes pautades i recurrents de pensar, de sentir i d'actuar.

A partir d'aquestes dues definicions, entenc com a cultura tot allò que diferencia als grups socials, com ara els costums o les activitats pròpies de cada grup social ha apropiat al llarg del temps.

Per altra banda, la identitat personal fa referència a tot allò que ens diferència dels demès segueixin o no la nostra cultura, és això el que permet crear connexions entre els diferents grups socials.

També podem parlar de la identitat col·lectiva, la definició és si més no la mateixa que la d'identitat.

  • DIVERSITAT CULTURAL.

Bona tarda companys i companyes

Personalment se'm fa complicat respondre a la pregunta que ha plantejat la professora, ja que en el meu entorn familiar i personal formem part tots de la mateixa cultura.

Ara bé, actualment em trobo treballant com a monitora a un menjador escolar, on els nens i nenes de la mateixa classe formen parts de diferents cultures. Tot i que ells estan acostumats a conviure junts en el dia a dia, ja que les seves identitats personals han connectat, moltes vegades m'he trobat amb comentaris despectius en vers a la cultura dels altres, penso que això és degut a quan hi ha una discussió en un entorn en el qual hi ha diversitat cultural, cadascú defensa la seva pròpia cultura intentant que aquesta sigui superior a la dels demès.

Per tant, penso que la diversitat cultural es forma quan, en un mateix espai, conviuen persones que provenen de diferents cultures que entre elles poden o no connectar.

  • ETNOCENTRISME I RELATIVISME CULTURAL

Bona tarda companys i companyes,

Sincerament, m'he hagut d'ajudar de les vostres participacions en el debat, ja que m'ha estat una mica més complicat entendre el que és l'etnocentrisme sense confondre'l amb el racisme, però finalment penso que ho he pogut treure.

Per tant, entenc que quan parlem d'etnocentrisme ens referim a una actitud pròpia de cada cultura que consisteix a jutjar i rebutjar les demès cultures pel fet que no les entenen i, per tant, no comparteixen els seus valors.

Per altra banda, el relativisme cultural es refereix al fet que és complicat entendre una cultura externa a la pròpia sense haver-la viscut, ja que cada cultura és un món i per tant, com que no les entén, no les jutja.

REFLEXIÓ DELS CONCEPTES TEORICS

  • CULTURA I IDENTITAT

El terme cultura s’ha convertit al llarg del temps en un terme clau per tal de poder explicar qualsevol procés social. Però no és fins al segle XVIII quan es comença a relacionar amb la societat, utilitzant-lo com a sinònim de civilització. (Beltrán, 2004, p.7). En aquell moment es considerava la civilització com el conjunt de coneixements adquirits per les societats durant la seva història. Durant el segle XVIII. (Celigueta, 2018, p.8).

Més tard, al segle XIX trobem la tradició Kultur, que es va utilitzar per primera vegada per parlar de cultures en plural, que engloba les creences i costums particulars de cada grup social.

Actualment, definim la cultura com l'estil de vida total d'un grup de persones, en el qual s'inclouen les formes pautades i recurrents de pensar, de sentir i d'actuar.

I, personalment, com he indicat als comentaris del debat, jo entenc la cultura com tot allò que diferencia als grups socials, com ara els costums o les activitats pròpies de cada grup social ha apropiat al llarg del temps.

 

  • DIVERSITAT CULTURAL

Al llarg del temps, la diversitat cultural, s’ha tractat d’explicar de diferents maneres i des de diferents punts de vista.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (8 Kb) pdf (54 Kb) docx (12 Kb)
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com