ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Ciencias Mundo Contemporaneo


Enviado por   •  4 de Noviembre de 2014  •  1.900 Palabras (8 Páginas)  •  194 Visitas

Página 1 de 8

APUNTES CMC

Concepte d’espècie: una espècie està formada per tots els organismes individuals d'una població natural amb: la capacitat de creuar-se entre ells i reproduir-se, produint nous individus fèrtils, i aspecte, característiques i genoma similars, atès que tenen ancestres comuns relativament recents.

Fixisme: El fixisme és una teoria segons la qual tot allò que existeix, incloent-hi els éssers vius, no ha variat amb el pas del temps i s'observa, el dia d'avui, en la mateixa forma que ha presentat en el passat i que continuarà mostrant en el futur.

El fixisme està íntimament lligat al creacionisme, una teoria paral•lela segons la qual l'univers va ésser creat per Déu, tal com és en l'actualitat.

Catastrofisme: El catastrofisme és una teoria segons la qual les diverses variacions d'éssers vius que han habitat a la terra es deuen a un conjunt de catàstrofes que ha sofert el planeta i que després de les quals, les espècies han tornat a ser creades de nou. Aquesta teoria postulada per Georges Cuvier.

Lamarckisme: El lamarckisme fou la primera teoria d'evolució, també coneguda com transformisme. Fou proposada pel naturalista Jean-Baptiste Lamarck. La seva hipòtesi era que quan uns éssers vius pateixen un canvi climàtic o de qualsevol tipus aquests s'adapten mitjançant la variació, la utilització i la transformació dels òrgans. Els òrgans més utilitzats durant l'adaptació es desenvolupaven de forma favorable per a l'individu mentre que els no utilitzats s'atrofiaven. Aquesta llei d'ús i desús dels òrgans es pot sintetitzar en l'aforament "la funció crea l'òrgan". Segons Lamarck aquests canvis es transmetien per via sexual als descendents.

Lamarck pensava que unes espècies es transformaven en altres d'una manera continuada al llarg del temps. La seva teoria es basava en tres punts:

- Els organismes mostren una tendència cap a la complexitat. Els organismes evolucionen des de formes senzilles cap a formes complexes.

- L'ús repetit d'un òrgan en produeix el desenvolupament. Els canvis que tenen lloc en l'entorn fan que els éssers vius s'adaptin al medi modificant certs òrgans depenent de l'ús o desús que en facin.

- La funció crea l'òrgan i el desús en produeix la degeneració. D'aquesta manera els caràcters originaris van sent substituïts lentament per un seguit de caràcters adaptatius o caràcters adquirits.

Darwinisme: El darwinisme és el terme amb el qual es descriuen les idees de Charles Darwin, la teoria evolucionista que sustenta l'evolució de les espècies vives per selecció natural.

Darwin va desenvolupar el concepte mitjançant les seves obres L'origen de les espècies per mitjà de la selecció natural, o la lluita per l'existència en la naturalesa. El darwinisme no és sinònim d'evolucionisme, que és anterior: les teories darwinistes són evolucionistes, però aporten el concepte de selecció natural, cosa completament nova en el seu moment. Va negar la generació espontània i va afirmar que totes les formes de vida provenien d'un tronc comú.

La seva teoria es basa en:

- L'elevada capacitat reproductora dels éssers vius:: van observar que era molt comú que les espècies produïen molts descendents.

- La variabilitat de la descendència: els descendents d'una parella no són idèntics. La major part es produeix a l'atzar i és fruit de la combinació dels gens dels progenitors.

- La selecció natural: és el procés que dirigeix l'evolució de les espècies. Segons

Darwin en qualsevol població els individus són diferents entre ells.

Proves de l’evolució:

- Proves taxonòmiques: classificació dels organismes.

- Proves biogeogràfiques: Segons el lloc.

- Proves paleontològiques: Segons els fòssils.

- Proves anatòmiques:

- Òrgans homòlegs: dos òrgans són homòlegs quan procedeixen d'un "òrgan ancestral" comú.

- Òrgan vestigials: un vestigi, rudiment o òrgan vestigial és una estructura anatòmica que aparentment ha perdut la major part o la totalitat de la seva funció primigènia en una determinada espècie.

- Òrgan anàleg: Els òrgans anàlegs tenen la mateixa funció, però estructures diferents.

- Proves embriològiques: mirant les característiques dels embrions.

- Proves bioquímiques: observant l’ADN.

- Proves seràrogiques: experiments amb la sang entre espècies.

Neodarwinisme o teoria sintètica

La síntesi evolutiva moderna (també anomenada síntesi neodarwinista o neodarwinisme), en general significa la integració de la teoria de l'evolució de les espècies per selecció natural de Charles Darwin, la teoria genètica de Gregor Mendel com a base de l'herència biològica, la mutació genètica aleatòria com a font de variació i la genètica de poblacions.

- Poblacions més importants que individus. (Freqüències gèniques i poblacions genètiques)

- Factors que modifiquen les freqüències gèniques (selecció natural, migracions, mutacions i deriva genètica)

- 2 poblacions han d’estar aïllades per a evolucionar de forma diferent.

La variabilitat genètica es deu a dos processos: la mutació i la recombinació. La selecció natural actua sobre la variabilitat genètica.

Origen de la vida:

- Creacionisme: tot ha sigut creat per un Déu. Un ésser inteligent.

- Panspermia: La panspèrmia és la teoria segons la qual l'aparició de la vida a la Terra és d'origen extraterrestre. Suggereix que les "llavors" o l'essència de la vida prevalen disseminades per tot l'univers i que la vida va començar a la Terra gràcies a l'arribada de tals llavors al nostre planeta.

- Generació espontània: la teoria de la generació espontània, també coneguda com abiogènesi o autogènesi, va ser una idea molt estesa en el passat

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (12.5 Kb)  
Leer 7 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com