ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Què és la justícia? - Resum del fragment de la justícia de Plató


Enviado por   •  26 de Noviembre de 2015  •  Resúmenes  •  1.291 Palabras (6 Páginas)  •  193 Visitas

Página 1 de 6

A- QUÈ ÉS LA JUSTÍCIA?

Aquest fragment de La República de Plató, tracta el tema de la justícia  i la necessitat de construir una ciutat justa. Glaucó i Adimant dialoguen amb Plató de les condicions que ha de tenir una ciutat, així com el què i a qui necessiten per fundar la ciutat perfecta i justa . Ells proposen una justícia basada per la conveniència i externa a l’individu. I Plató defensa una noció de la justícia basada en la naturalesa humana en la que el seu caràcter ès essencialment intern a l’individu. La justícia segons Plató serà una propietat de l’ànima.

A1 DE LA JUSTÍCIA DE L´HOME A LA JUSTÍCIA DE L´ESTAT.

- Plató decideix examinar aquesta propietat en un context més gran, el de l´Estat.

Aquesta similitud d’estructura entre l’estat i l’home ès l’idea de la que procedeix tot el pensament polític de Plató. Però abans de definir el seu concepte de justícia crea el concepte de KALIPOLIS ( la ciutat perfecta segons ell) i un cop creada la seva ciutat passa a explicar en que consisteix la justícia a la ciutat, i per això fa una classificació de les virtuts. Una ciutat bona serà doncs assenyada, valerosa, temperada i justa.

  1. SENY  

La ciutat ès assenyada pel seny dels seus guardians

  1. CORATGE

      La ciutat té coratge per el valor dels guerrers, valor que consisteix en      mantenir en tota circumstància la opinió sobre les coses que s´han de tomar i les que no.

  1. TEMPRANÇA

       La temprança consisteix en ser amo de tu mateix, i ès l’harmonia entre allò que ès superior i allò inferior per naturalesa. La temprança ès un cert ordre i un domini d’alguns plaers i passions. Per tant serà una virtut general de tots els ciutadans

  1. JUSTÍCIA.

La justícia consisteix en que cadascú ha d’atendre a una sola cosa de la ciutat: a allò per el que la seva naturalesa està millor dotada.

  • “Tothom ha de fer allò per a que està naturalment dotat”-

La justícia doncs ès – “fer cadascú el d´ell” i no dedicar-se a moltes coses”

Fer lo seu, està lligat amb tenir el què ens correspon. –“ la justícia consisteix en la possessió i l’ús del que ens ès propi i ens pertany”-

L´Estat  ès per tant un conjunt i cada individu ha de tenir un lloc assignat.- “De manera que la vària dedicació i dels intercanvis entre ells de les 3 classes poden dir-me amb molta justesa : són un crim”-

La justícia per a Plató consistirà doncs en distingir el què ès convenient a cadascú en funció de la seva pròpia naturalesa.

A2 LES VIRTUTS DE L´HOME I DE L´ESTAT. DEFINICIÓ FINAL DE JUSTÍCIA.

 Fins aquí hem vist en què consisteix la justícia en l’estat, seguidament ens parla de en què consisteix la justícia en l’individu.

  • “ transició a l’aplicació d’aquest coneixement a cada home particular”-

Comença dient-nos que l’ànima té 3 parts:

  1. L’ÀNIMA RACIONAL
  2. L’ÀNIMA IRRACIONAL
  3. L’ÀNIMA CONCUPISCIBLE.

Aquells que tinguin la part de l’ànima racional més desenvolupada seran els encarregats de governar.

A la part irracional se li encarrega la part militar, la de la defensa i protecció. Aquesta part serà súbdita i aliada de la part racional.

Totes dues hauran d’imposar-se per sobre la part concupiscible.

La part concupiscible ès aquella part que més predomina, ès l’encarregada de la producció i el treball.

Finalment i igual que a l’estat, la temprança serà l’harmonia entre les tres parts de l’ànima.

L’individu ès just de la mateixa manera que ho ès en la ciutat, ès a dir, quan cadascun dels elements que el construeixen compleixen la funció que el correspon i la funció que la naturalesa li ha assignat.

Per tant la injustícia serà tot el contrari a això. Serà doncs un posar-se on no et demanen. Una revolució de les tres parts de l’ànima , o d´una sola part contra el tot de l´ànima perquè governi en ella la part de la qual no correspon.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (7.5 Kb)   pdf (73.8 Kb)   docx (13.9 Kb)  
Leer 5 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com