ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Comentari Panteó


Enviado por   •  28 de Octubre de 2014  •  1.689 Palabras (7 Páginas)  •  428 Visitas

Página 1 de 7

PANTEÓ D’AGRIPA

1. Fitxa tècnica

Títol: Panteó de Roma o d’Agripa

Autor: Desconegut, però inspirat i promocionat per Adrià, emperador de Roma (76-138)

Cronologia: 27 aC. Reconstruït del 118 al 125 dC

Estil: Romà imperial tardà

Localització: Camp de Mart, Roma

2. Descripció dels elements formals

Materials: Maó revestit amb plaques de marbre, formigó, fusta i estuc per l’estructura general del temple. Les columnes estan fetes de granit en el fust, i de marbre el capitell i la base. S’utilitza una roca volcànica que és el tuf per a la cúpula, ja que pesa poc. Les teules i les portes són de bronze daurat. La cel•la circular és de morter i maó

Elements de suport: Façana amb un pòrtic octàstil amb columnes corínties. A l’interior vuit pilars que aguanten la pressió del tambor de tres pisos i els murs del tambor que combina el formigó amb tres sèries superposades d’arcs de maons

Sistema de coberta: El pòrtic del temple té un sistema arquitravat format per l’entaulament. Té una teulades a dos aigües al exterior on es genera un frontó a la façana principal. A l’interior, un sistema voltat format per una gran cúpula que a través de l’òcul central il•lumina la zona interior del temple.

Elements decoratius: Tenen més interès en els interiors que en el exterior. En el interior, encara que actualment s’hagi perdut, la decoració era bastant més ostentosa. Tenia escultures en el frontó, els fusts de les columnes tenien colors forts que s’han anat atenuant pel pas dels anys i el paviment amb colors vius i formes geomètriques. A la planta baixa hi destacava un capitell dels 7 que hi havia, central, que era on es trobaven les escultures d’August, Mart i Venus. El mur està ornamentat amb elements arquitectònics: columnes, entaulaments i frontons realitzats amb materials nobles, en especial marbres de colors. La cúpula està decorada amb cassetons, que fan que s’accentuï la forma esfèrica i la concavitat. La part superior s’ha deixat llisa en el casquet i a l’òcul hi ha un anell. Els cassetons de la cúpula estarien decorats amb estuc daurat sobre els que s’hi emmarcarien grans rossetes metàl•liques.

L’exterior té una decoració molt simple, ja que són tres cornises en el mur de la rotonda i la façana clàssica d’ordre corinti. Era així perquè gran part de l’edifici estaria tapat per edificis, que avui ja no existeixen. La part superior de la cúpula estava recoberta per teules de bronze daurat. El pòrtic de l’entrada origina una direcció longitudinal fins al absis del fons.

Espai interior: La planta d’aquest temple combina una planta circular que seria l’anomenada tholos, amb una cúpula amb un pòrtic orientat al nord. D’aquesta forma, es combina un espai centralitzat amb un eix longitudinal que uneix aquestes parts.

El pòrtic té la funció de la pronaos. Els intercolumnis donen pas a tres naus, on la central és més ampla. Aquestes estan separades per columnes, cobertes amb una volta de canó i decorades amb cassetons de bronze daurat que actualment s’han perdut. Les naus laterals porten a dos absis on hi ha les estàtues d’August i Agripa. La nau central arriba fins a l’entrada de la cúpula. L’espai circular té una visió estàtica, és a dir, no canvia amb el desplaçament de l’espectador. El diàmetre de la cúpula és el mateix que la seva alçada.

La rotonda és en realitat un cilindre tancat sense obertures. Està aixecat amb dos murs per aguantar el pes. El gruix de aquestes és de 6 metres. Hi ha 8 pilars dobles que recullen la càrrega de la cúpula que queda repartida per grans arcs de descàrrega a la cúpula. L’aspecte interior d’aquesta és el d’una estructura de dos pisos separats per entaulament i cornises. El pis inferior està format amb columnes i pilastres corínties que s’alternen amb exedres i fornícules, on es situaven les estàtues de les divinitats. És una alternança d’espais massissos i espais. D’altra banda, al pis superior, que fa la funció de tambor de la cúpula, presenta una sèrie regular que alterna espais massissos i quadrats buits amb frontons triangulars.

La cúpula està formada per dues capes de formigó a la que s’hi ha afegit materials de diferent pes, recollida per uns arcs de descàrrega que connecten amb els pilars que abans esmentats. El mur es va aprimant fins a arribar fins als 1’40 metres de gruix. El revestiment de la cúpula consta de 5 files de 28 cassetons que disminueixen el seu tamany com més es van acostant a l’òcul o llanterna. Aquest fa 8’21 metres de diàmetre i actua com a disc solar mòbil, ja que il•lumina les diferents parts del temple en funció del Sol.

Espai exterior: en un principi els romans volien construir una gran plaça porticada al voltant del Panteó, per així, no deixar veure el cilindre del tambor ja que visualment no era agradable perquè no presentava cap tipus de decoració. El temple es trobava sobre un podi, però al aixecar el nivell del terra va quedar quasi bé a la mateixa altura.

La

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (10.1 Kb)  
Leer 6 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com