ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

La segona república i la Сatalunya autònoma


Enviado por   •  13 de Febrero de 2015  •  Ensayos  •  891 Palabras (4 Páginas)  •  133 Visitas

Página 1 de 4

RESUM HISTÒRIA

T. 11 – LA SEGONA REPÚBLICA I LA CATALUNYA AUTÒNOMA

1. LA PROCLAMACIÓ DE LA REPÚBLICA I EL PERÍODE CONSTITUENT

Abril de 1931, forces polítiques i l’opinió pública eren conscients que les eleccions municipals esdevenien un plebiscit sobre la continuïtat de la monarquia. El triomf dels partits republicans i d’esquerres podria comportar un viatge contundent de la situació política, fins al punt de donar pas a la proclamació de la República.

1.1 Les eleccions i el govern provisional

12 abril 1931 eleccions municipals a Espanya, elevada participació. Partits col•ligats en Pacte de Sant Sebastià (republicans, socialistes i nacionalistes) s’hi van imposar a les grans ciutats i a la major part dels nuclis industrials. Van evidenciar que una bona part de l’electorat havia apostat per un canvi de règim.

14 d’abril, regidors electes de la localitat gipuscuana d’Eibar van ser els primers a proclamar la República, al llarg del dia ho van anar fet els regidors de moltes altres ciutats. Alfons XIII va renunciar a la potestat reial i va abandonar el país en direcció a l’exili. A Madrid, els representants dels partits del Pacte de Sant Sebastian van constituir un govern provisional, va fer-se càrrec del poder el dia 14 i va proclamar la SEGONA REPÚBLICA ESPANYOLA.

El govern provisional va convocar eleccions a Corts constituents, el dia 28 de juny i va prendre un seguit de disposicions d’urgència:

- Concessió d’una amnistia general per als presos polítics.

- Proclamació de les llibertats polítiques i sindicals.

- Mesures per protegir els pagesos expulsats de les terres per no pagar rendes.

CATALUNYA, triomf candidatures republicanes i d’esquerres. La Lliga va perdre la seva supremacia i el gran vencedor va ser Esquerra Republicana de Catalunya. 14 d’abril, Lluís Companys cap d’aquesta formació a BCN, va proclamar la República. Francesc Macià, màxim dirigent d’aquest partit, proclamava la República Catalana integrada en una Federació de Repúbliques Ibèriques.

Iniciativa dirigents catalans provoca conflictes amb el govern provisional de la República. Una comissió del govern provisional espanyol va a BCN per demanar a Macià que sotmetés la seva posició sobre l’estructura de l’Estat a la futura decisió de les Corts constituents, a canvi de la concessió immediata d’un règim d’autonomia.

1.2. La Constitució de 1931

Eleccions generals 28 de juny, molta participació. Victoria d’esquerres. Niceto Alcalà Zamora, cap de govern. Les corts van nomenar una comissió encarregada d’elaborar un projecte de Constitució. Constitució 1931, caràcter democràtic i progressista, defineix Espanya com “una República de treballadors de totes les classes, que s’organitza en un règim de llibertat i justícia”. Inclou una amplia declaració de drets i llibertats, gran preocupació temes socials. Es podia votar a partir 23 anys, sufragi de les dones. Estat laic, no declarava cap religió com a oficial, reconeixia el matrimoni civil i el divorci. Principis constitució:

- Estat configurat de manera integral, s’accepta la possibilitat de constituir governs autònoms en alguns

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6.2 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com