ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Posa’t a prova


Enviado por   •  29 de Octubre de 2013  •  Exámen  •  863 Palabras (4 Páginas)  •  1.591 Visitas

Página 1 de 4

Posa’t a prova (pàgina 187)

Andrés Rubiano 2BAT

Quina era la situació de l’ús de la llengua catalana al principi del segle XIX? Què va ser la Renaixença? Quins n’eres els objectius? Què criticaven del moviment renaixentista els autors que hi eren contraris?

• La situació de la llengua catalana era que havia desaparegut pràcticament com a llengua administrativa i de cultura. No tenia presència a les esferes de l'administració estatal, en el sistema d'ensenyament ni en la vida oficial eclesiàstica. No obstant això, el català encara seguia viva com a mitjà de comunicació oral per a la majoria de la població.

La Renaixença va ser un moviment cultural que va sorgir a la dècada del 1830 per reivindicar l'ús públic i literari de la llengua catalana. Val a dir que la Renaixença va ser l'eclosió d'un llarg procés de maduració per recuperar la identitat pròpia que havia començat al segle XVIII. Moltes persones catalans van buscar documents històrics, literatura, drets i folklore catalans.

També, dins de la Renaixença, es va dur a terme els anomenats "Jocs Florals" que tenien com a objectiu donar a conèixer el moviment a les persones i estimular els poetes a escriure en la seva pròpia llengua.

El que criticaven els autors contraris al moviment era que no es podia acceptar l'ús d'una llengua medievalitzant, arcaica i carrinclona, plena de paraules incomprensibles i de formes artificioses. Alguns autors celebraven els "Jocs Artificials", que era una paròdia dels "Jocs Florals".

Quina paper va tenir Valentí Almirall en el sorgiment del catalanisme polític? Sintetitza les seves idees i les seves propostes pràctiques.

Valentí Almirall va ser una figura representativa en la definició del catalanisme polític, del qual ha estat considerat un dels principals impulsadors. Una qüestió important que va fer va ser promoure el Primer Congrés Catalanista (1880) que pretenia aplegar tendències diverses, des del federalisme republicà fins el corrent que per el 1870 havia fundat la primera associació catalana, La Jove Catalunya.

La idea que el catalanisme superés la formulació literària i cultural. Aquesta idea va ser el centre del congrés catalanista. D'aquí es va formar el Centre Català (1882). Aquest va convocar el Segon Congrés Catalanista l'any 1883, en el qual va denunciar el caràcter sucursalista dels partits dinàstics a Catalunya.

Una cosa molt important que va fer Valentí Almirall va ser el Memorial de Greuges el 1885. Aquest memorial va ser el primer manifest polític unitari del catalanisme.

El Memorial denunciava el centralisme i demanava el dret a impulsar la vida regional, també defensava el proteccionisme i el dret català davant l'amenaça del govern d'elaborar un nou codi civil únic per a tot Espanya.

També, l'any

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (5.5 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com