ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

El Clarinet I La Veu


Enviado por   •  24 de Noviembre de 2012  •  8.610 Palabras (35 Páginas)  •  311 Visitas

Página 1 de 35

1

EL CLARINET I LA VEU

RELACIONS, SEMBLANCES

I POSSIBLES APLICACIONS EN LA INTERPRETACIÓ

TREBALL D'INVESTIGACIÓ FI DE CARRERA

AUSIÀS GARRIGÓS MORANT

CONSERVATORI SUPERIOR “SALVADOR SEGUÍ”

CASTELLÓ DE LA PLANA

2011-2012

2

“Mai hauria pensat que un clarinet poguera imitar la veu humana d’una forma tan perfecta com vosté acaba de fer. El seu instrument és tan suau, i té un so tan delicat que ningú que tinga cor pot resistir-se”

(Comentari del crític Johann Friedrich Schink (Litterarische Fragment, Graz, 1785), referent a la presentació de la Serenata de Mozart “la Gran Partitta, KV 361/370ª” estrenada el 23 de març de 1784 a Viena i de l’execució d’Stadler al clarinet)

3

ÍNDEX

1. CAPÍTOL I: EL PROBLEMA

1.1. JUSTIFICACIÓ

1.2. OBJECTIUS

1.3. METODOLOGIA

2. CAPÍTOL II

2.1 CONEIXENT EL NOSTRE INSTRUMENT

2.2 LES CORDES VOCALS I LA PRODUCCIÓ DEL SO

2.3 RESSONADORS I AMPLIFICADORS. L'APARELL RESSONADOR

2.4 LA BOCA

3. CAPÍTOL III

3.1 DIFICULTATS FREQÜENTS

3.1.1 IGUALTAT EN EL REGISTRE

3.1.2 SONS MULTIFÒNICS

3.2 LA PRONUNCIACIÓ. ARTICULACIÓ I DICCIÓ

4. CAPÍTOL IV

4.1 RESPIRACIÓ

4.2 POSTURA

4.3 RELAXACIÓ I CATARSI

5. CAPÍTOL V: INFLUÈNCIA DEL CANT EN L'APRENENTATGE DEL CLARINET

7.CONCLUSIÓ

8. BIBLIOGRAFIA

4

5

CAPÍTOL I

1.1 JUSTIFICACIÓ

“L'estudi del cant, en el seu aspecte tècnic, és descobriment, observació, control, vertadera escola de percepcions i de sensacions, sent imprescindible la vigilància i l'atenció de les mateixes d'una manera integral, ja que la búsqueda de les sensacions respiratòries i acústiques no seria suficient, sense la conquesta d'un benestar general basat en l'equilibri dels aspectes físic, mental i emocional de l'intèrpret”.

(Alió, Myriam: “Reflexions sobre la veu”)

La raó per la qual el present treball d'investigació aborda aquest tema, respon al propòsit d'endinsar-se en el món del cant i del cantant per a aprendre de la seua tècnica i el seu repertori. S’ha considerat que al clarinetista li pot ser de gran utilitat conéixer l'instrument de la veu per a comprendre en més profunditat i desenvolupar-se d'una forma més completa. Es pretén obtindre coneixements que beneficien la solidificació i estabilització de la base de l’instrumentista per a aconseguir millors resultats.

Es busca aprofitar que l'instrument de la veu és part de l'òrgan humà i la naturalitat i senzillesa amb què cada un pot dur a terme l’acte de cantar per a transmetre eixa docilitat i ductilitat a l’instrument.

6

També es contemplarà el cant com a mètode de relaxació per a reeducar la nostra posició corporal i evitar les rigideses i tensions perjudicials que poden inclús arribar a ser molestes en la vida quotidiana.

7

1.2 OBJECTIU

L'objectiu general d'esta labor investigadora busca estimular en el clarinetista l'interés pel que aprén, pel món interior que ha de descobrir, conéixer i aprendre a constrolar, ja que estos coneixements li estructuraran el camí a recórrer.

Pretén principalment explorar i recopilar informació que puga ser emprada per a reconéixer i ajudar a resoldre els possibles problemes o dificultats que es plantegen en el clarinetista. Per a això s'aprofundirà en l'instrument de la veu, amb el propòsit d'augmentar la nostra comprensió sobre este instrument que conviu amb nosaltres i poder relacionar-ho amb el fet de tocar el clarinet.

L'objectiu general s'aconseguirà a través de la consecució d'una sèrie d'objectius específics, orientats cap a l'eficaç cobertura de la informació necessària.

– Analitzar la importància que, al llarg de la història, s'ha donat a la capacitat del cant per a influir en el músic pràctic.

– Investigar les implicacions del cant en l'instrumentista, a través de l'estudi dels més representatius autors que han tractat este tema.

– Operativitzar les distintes característiques objectives del cant a través del coneixement i la comprensió.

8

– Analitzar les possibles relacions entre el cant i el clarinet.

– Estudiar els avantatges i beneficis del cant des del punt de vista de la relaxació.

– Presentar, a partir de la dita anàlisi, informació útil per al clarinetista i per als investigadors interessats en este camp.

9

1.3 METODOLOGIA

Collins Estill va desenvolupar una extraordinària carrera d'investigació vocal i un mètode de formació per a tots els estils de cant. Els seus inicis com a talentosa cantant d'òpera la van enfrontar a la seua pregunta fonamental: Com estic fent açò?

Al llarg d'un procés d'aprenentatge, com el musical, el clarinetista haurà de formar-se un criteri per a poder donar solucions concretes als problemes específics que li sorgisquen.

Per a resoldre algunes d'estes dificultats, s'ha creat este treball, baix una inspiració metodològica compartida amb la cèlebre cantant americana Collins Estill, destacada i reconeguda per les seues investigacions

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (55.2 Kb)  
Leer 34 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com