ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

TEMA 13: PRINCIPALS RISCOS NATURALS ASSOCIATS A PROCESSOS INTERNS I EXTERNS


Enviado por   •  12 de Febrero de 2014  •  515 Palabras (3 Páginas)  •  311 Visitas

Página 1 de 3

TEMA 13: PRINCIPALS RISCOS NATURALS ASSOCIATS A PROCESSOS INTERNS I EXTERNS

RISCOS ASSOCIATS A PROCESSOS INTERNS

TERRATRÉMOLS

Un terratrèmol és un moviment del terreny produïda per forces que actuen en l'interior del planeta. Les causes poden ser, per exemple, fricció en la vora de plaques tectòniques, processos volcànics... Els terratrèmols solen ocórrer en zones on la concentració de forces generades pels límits de les plaques tectòniques donen lloc a moviments de reajustament a l'interior i en la superfície de la Terra .

Escales d'intensitats:

- Escala sismològica de Mercalli, de 12 punts, desenvolupada per avaluar la intensitat dels terratrèmols segons els efectes i danys causats a diferents estructures.

- L'escala sismològica de Richter és una escala logarítmica arbitrària que assigna un nombre per quantificar l'energia que allibera un terratrèmol. La sismologia mundial utilitza aquesta escala per determinar la magnitud de sismes d'una magnitud entre 2,0 i 6,9.

Efectes dels terratrèmols:

- Moviment i ruptura del sòl: a causa de frec de plaques tectòniques , la qual cosa causa danys a edificis o estructures rígides que es trobin en l'àrea afectada pel sisme .

- Corriments i esllavissades de terra

- Incendis

- Liqüefacció del sòl. La liqüefacció es quan, per causa del moviment, l'aigua saturada en material, com sorra, temporalment perd la seva cohesió i canvia d'estat sòlid a líquid.

- Sisme submarí: els tsunamis són enormes ones marines que al viatjar desplacen gran quantitat d'aigua cap a les costes .

Tècniques de previsió

L'energia que desprenen els terratrèmols, es acumulada durant mesos i anys, en forma de tensió a l'escorça terrestre. No hi ha forma directa d'observar aquestes tensions. Hi ha alguns mètodes, encara en proves, basats en satèl.lits que indiquen aquesta activitat sismica. Alguns d'aquest mètodes són:

- El Radar d'Obertura interferomètrica - Sintètica ( InSAR ): és un procés en el qual dues imatges de radar d'una àrea tectònica es combinen en una operació anomenada fusió de dades , amb la qual cosa es pot detectar qualsevol canvi en el moviment de la superfície . Aquesta tècnica és prou sensitiva per detectar lents moviments de terra. Observant aquests moviments poden deduir quins punts de tensió elevada s'estan generant .

- Buscar fonts de radiació infraroja . Els satèl · lits equipats amb càmeres IR podrien usar-se per detectar punts de temperatures anormals

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (3.3 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com