ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

El treball i les seves formes


Enviado por   •  15 de Diciembre de 2022  •  Apuntes  •  4.446 Palabras (18 Páginas)  •  18 Visitas

Página 1 de 18

Unitat 1. Treball i ocupació

  1. El treball i les formes de treball
  2. El funcionament del mercat de treball
  3. El treball per compte propi

Bibliografia:

Banyuls i altres (2005): Economia laboral i polítiques d’ocupació. València. Universitat de València. (Cap. 1)

Ruesga, SM (dir) (2014): Economía del trabajo y política laboral. Madrid. Pirámide (Cap. 1)

Apunts (2020): El trabajo autónomo. Apunts d’Economia del treball i polítiques d’ocupació. (Campus virtual)

  1. El treball i les formes de treball
  1. Introducció
  1. Conceptes i interpretació de la realitat

El mon del treball es un mon molt complexe pq hi ha una sèrie de factors q li donen aquesta complexitat. El treball es la principal font d’ingressos de la població, tothom viu del treball. I depèn del treball depenen les condicions de vida. No tothom treballa pq no hi ha ocupació per tothom, hi ha un sector que no treballa pq no troba feina i son els desocupats i també hi ha un problema a nivell de societat, que fem amb aquesta població? Paral·lelament tenim gent q n treballa però anem a veure com treballa la gent i amb quines condicions. En el cas despanya hi ha un % mes de temporalitat del treball q a nivell UE. MOLTA INESTABILITAT. Amb la reforma laboral s’ha anul·lat en bona part la temporalitat en l’ocupació. Entra i es fa un contracte indefinit. S’ha flexibilitzat molt el mon de treball condicions de treball n fixes, la jornada estàndard agrada, però avui X dema de Y es més dur.

  • La flexibilitat lab., flexibilització l. o desregulació del mercat d treball fa referència a la fixació d'un model regulador flexible x al maneig dels drets laborals a l'interior d les empreses i organitzacions privades. L'aplicació d la flexibilitat l. requereix un procés d desregulació del mercat laboral q usa de referent la llibertat de contractació i el contracte de treball, x a flexibilitzar els antics mecanismes aconseguits pels sindicats el s.xx, esperant amb això mantenir el creixement de tot el sector privat.
  • L'estandardització o normalització és el procés d'elaboració, aplicació i millora d'un estàndard, normalment aquest procés es reflecteix en la redacció i aprovació d'unes normes defineixen els paràmetres i les característiques aplicables a les activitats

S’analitzen les condicions x mirar de garantir una vida digna. Quan un govern comença sempre diuen q faran una reforma laboral.

Pq la realitat es OBJECTE D’INTERPRETACIONS, una mateixa realitat en funció de la nostra manera d’entendre, ens pot semblar be o no el q decideixen. El mon del treball es molt interpretable. Per poder interpretar s’acostuma a mesurar pq així els nº tenen una dimensió i així podem prendre unes decisions.

  1. Observem la realitat
  2. Fem una extracció
  3. Ho convertim en números
  4. Fem el anàlisis
  5. Decisió

L’atur es un problema, s fem el seguit anterior be treballarem amb números q seran la realitat i la solució probablement serà bona, en canvi si treballem amb n q no ho son costarà + fer una solució correcta. En el cas d l’atur ho sabem a traves d’unes enquestes tipo EPA, s’acaba una mostra es mira el territori d la, agafem pels fils i aleshores fem l’enquesta i obtenim la informació .

Salari mínim d’interprofessionals, espanya va assignar CARTA SOCIAL EUROPEA, el salari mínim ha d ser com a mínim el 60% mitja despanya. Salari mínim interprofessional, 1050 euros al mes.

  1. El treball i les seves formes
  1. Definició treball:

Activitat humana orientada a la realització d’activitats q satisfan necessitats; pot ser realitzada sota diferents contexts socials, un dels quals és el sistema d’ocupació assalariat característic d les societats capitalistes” (Recio, 1994)

El treball està lligat a les necessitats humanes i el context social(com + necessitats `+ treball , i això porta a q les necessitats cada vegada siguin mes elevades). Algú gaudirà del que jo estic fent. Àfrica i Lleida, en un país on hi ha menys, els contextos influeixen molt. Hi ha + necessitat de treball aquí pq hi  ha + necessitats a satisfer aquí.

El treball es defineix en el context social on es realitzen les activitats: Progressiva identificació històrica del treball com activitat diferenciada d’altres i socialment valorada (amb un sentit més o menys funcional). Reconeixement diferenciat de la importància dels treballs en funció de valoracions socials institucionalitzades i de les relacions de poder

Divisió i coordinació del treball i) Formes socials de divisió del treball: entre persones (especialització professional, llocs de treball, divisió sexual), entre unitats productives ii) Formes socials de coordinació del treball: basades en la reciprocitat (família), en l’autoritat (empresa), en el mercat (compra–venda)

  1. Les formes de treball: mercantil i reproductiu
  • Treball mercantil (ocupació) i treball reproductiu (o domèstic/comunitari)
  • El treball reproductiu, la desigualtat valorativa i la divisió sexual del treball
  • El treball reproductiu i la comptabilitat nacional (PIB)
  • La informalitat del treball reproductiu

Treball mercantil (treball remunerat / ocupació): El seu objectiu és l’obtenció d’ingressos (producció de mercaderies per un preu, venda del treball per un salari). Requereix l’existència de mercats (mercat de treball, mercats de béns). Regulació mercantil (oferta i demanda, racionalitat econòmica, anàlisi de costos i beneficis, estricte interés individual)

Treball reproductiu (treball no remunerat): El seu objectiu no és l’obtenció d’ingressos ni la producció de béns per a ser comercialitzats. Es realitza principalment en l’àmbit familiar, també treball voluntari. Essencial per a la reproducció de la força de treball: supervivència dels treballadors i les persones dependents, transmissió valors socials. Regulació no mercantil, a través de la reciprocitat, solidaritat... (donació, absència de càlcul econòmic)

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (27.1 Kb)   pdf (213.2 Kb)   docx (819.2 Kb)  
Leer 17 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com