ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

TEMES 3 i 4: ELS INSTRUMENTS DERIVATS


Enviado por   •  21 de Abril de 2020  •  Trabajos  •  4.982 Palabras (20 Páginas)  •  153 Visitas

Página 1 de 20

Prova d’avaluació continua

TEMES 3 i 4:

ELS INSTRUMENTS DERIVATS


ENUNCIAT

[pic 2]

Exercicis teòrics (4 punts):

  1. (1,25 punts) A partir de la informació que podeu trobar a internet sobre els contractes de futurs sobre el Bitcoin, que actualment es negocien al mercat NYSE (ICE group) a través de la plataforma BakktTM, es demana que n’expliqueu les especificacions d’aquest contracte, entre les quals:
  • Tamany del contracte
  • Fluctuació mínima del preu
  • Venciments negociables
  • Tipus de liquidació a venciment
  • Darrera data de negociació
  • Data de venciment

El Bitcoin, és una moneda virtual, independent i descentralitzada creada al 2009 amb l’objectiu de poder ser utilitzada com a mitjà de pagament. En menys d’una dècada el Bitcoin ha passat de tenir un valor de $0 a superar els $17.000 al Desembre del 2017, actualment avarca aproximadament la meitat de la capitalització total del mercat de criptomonedes, i es un actiu amb una gran volatilitat que experimenta constants pujades i baixades de preu en períodes de temps curt, a causa, sobretot, d’especulacions a gran escala. No es estrany doncs que existeixi també una especulació sobre els futurs del Bitcoin.

BakktTM és una plataforma d’intercanvi de futurs i actius digitals, llençada per la Borsa de Valors de Nova York (NYSE), la qual va començar a operar en futurs de Bitcoin el passat 23 de Setembre 2019, convertint-se així en la primera plataforma de criptoborsa completament regulada a tot el món.

BakktTM no es la única plataforma de comerç de futurs de Bitcoin, però a diferència de les altres, BakktTM entrega contractes de futurs físics de Bitcoin, és a dir, al moment de la liquidació del contracte, es poden rebre els guanys en Bitcoin enlloc del seu valor equivalent en dòlars, això afavoreix una major estabilitat al mercat i incrementa la confiança dels inversors. Aquestes liquidacions al venciment es processaran amb una entrega física a través del magatzem de Bitcoin de BakktTM .

BakktTM ofereix comerç de futurs de Bitcoin tan diaris com mensuals,  la mida d’aquests contractes es d’1 Bitcoin per contracte, i tindran una fluctuació de preu de $2.5 per Bitcoin. Les negociacions podran ser executades a partir de $0.01 per Bitcoin ($0.01 per contracte).

Els contractes mensuals tindran uns cicles de duració de 12 mesos, mentre que els diaris tindran fins a 70 dies consecutius per ser negociats, qualsevol dia laborable dins d’aquesta franja.

L’última data de negociació dels contractes de futurs mensuals serà dos dies laborables abans de la data la liquidació del futur mensual. Un futur amb una data de lliurament el 20/12/2019 podrà ser negociat fins al dia 18/12/2019. L’última data de negociació dels contractes de futurs diaris, serà les 18:00h (EST, Nova York) o 12:00 (GMT +1, Espanya) del mateix dia de creació del contracte. 

Finalment, la data de venciment serà per als contractes de futurs mensuals el tercer divendres del mes de contracte, mentre que per als contractes diaris serà el segon dia laborable després de la data de contracte.


  1. ( 1,5 punts) De l’anàlisi de la següent gràfica, on es mostra l’evolució del diferencial de tipus d’interès a 10 anys entre EE.UU. i Europa (línia blava, vinculada amb escala marge esquerre) i l’evolució del tipus de canvi EURUSD (línia negra, vinculada amb escala marge dret).
    Es demana que plantegeu dues operacions especulatives que es podrien dur a terme mitjançant la utilització d’instruments derivats i raoneu l’estratègia que es persegueix tot explicant cóm dur-la a terme:

[pic 3]

NOTA: A la proposta de solució caldria descriure l’estratègia que es persegueix (cóm preteneu guanyar o generar benefici) indicant, entre d’altres elements,  quin tipus de contractes derivats utilitzareu (futurs, opcions), sobre quins actius subjacents opereu, el tipus d’operativa a realitzar (compra o venda), quin risc presenta l’estratègia i quin benefici es genera en cada context del mercat (preus a l’alça o a la baixa).

L’Euro-Dòlar és el parell de divises més operat del mercat Forex segons el volum de negociació, EUR/USD es refereix al tipus de canvi de l’euro en respecte al dolar americà. Quan el preu EUR/USD augmenta, el preu del euro augmenta el seu valor sobre el dòlar i viceversa. Un preu més elevat significa normalment que l’euro és cada cop més fort, però també pot significar que el dòlar s’està debilitant. Són molts els factors que influeixen en el preu del EUR/USD, tipus d’interès, tassa d’atur, PIB, inflació, importacions i exportacions, etc...

Analitzant la tendència del EUR/USD dels últims anys a través de la gràfica, podem deduir que després d’una caiguda en picat al 2014, on l’euro es va depreciar fins un 14% respecte al dòlar, la estabilitat va tornar al mercat i durant uns anys (2015-2017) la fluctuació del preu es va mantenir dintre d’una franja lateral, finalment, a mitjans del 2018 el preu EUR/USD va aconseguir el seu màxim històric, situant-se als 1.6038€/$, des de aquest punt, el canvi es troba en un canal baixista, i preveiem que seguirà així per un període de temps.

Quan parlem del diferencial de tipus a 10 anys ens referim a la diferència entre la rendibilitat de la renda fixa nord-americana i la europea, en el nostre cas en particular ens basem en el diferencial entre bons del tresor nord-americans a 10 anys i els  bons alemanys també a 10 anys. Amb l’observació de la gràfica podem apreciar que la diferència d‘aquestes dues rendibilitats a s’ha ampliat durant casi els 10 anys, fins arribar a un diferencial de 279 punts a finals de 2018, des de aquell moment i durant el 2019 podem observar que la tendència ha començat a canviar.

Els bons alemanys a 10 anys, sempre ha funcionat com un actiu de refugi per als inversors, però a des de principis de 2019 el rendiment d’aquest bons es troba a mínims històrics, i en negatiu, ja que s’han vist afectats per notícies com la intenció del Regne Unit d’abandonar la Unió Europea o la inestabilitat italiana, afortunadament, aquests últims mesos aquest rendiment ha repuntat i la predicció indica que seguirà constant a un mig termini.

[pic 4]

Figura 1. Font: investing.com

Pel que fa als bons del tresor nord-americà, a principis d’any 2019 el rendiment del bons del Tresor a llarg termini van caure per sota del rendiment de les lletres del tresor a tres mesos per primer cop en més de 10 anys, el que es coneix com a inversió de la corba, aquest fet ha pronosticat anteriorment desacceleracions econòmiques, això sumat al fet de que la Reserva Federal ha baixat el tipus d’interès tres cops des de el passat juliol, incita a pensar que els tipus d’interès del bo americà continuaran caient significativament.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (32.5 Kb)   pdf (821.6 Kb)   docx (994 Kb)  
Leer 19 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com