ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

EL CONCEPTE D'EDUCACIÓ I LA SEVA FUNCIÓ SOCIAL.


Enviado por   •  15 de Marzo de 2016  •  Trabajos  •  1.831 Palabras (8 Páginas)  •  153 Visitas

Página 1 de 8

EL CONCEPTE D'EDUCACIÓ I LA SEVA FUNCIÓ SOCIAL

                                                                Nom: Gemma Fuentes Llorach

                                                                Assignatura: Teoria de l'educació

                                                                Consultor de l'assignatura: Jordi Blanch Huguet

Immanuel Kant:

Caracteritzeu el concepte d’educació tal com exposa Kant, utilitzant les idees principals del text. Expliqueu quina funció li atribueix i per què.

Kant no va escriure una obra de pedagogia, però sí que va haver de reflexionar i ens parla de diferents formes d'educar,la funció principal de l'educació per a Kant és aconseguir la perfecció de la naturalesa humana i ho aconsegueix a través de tres components bàsics: l'assistència, la disciplina i la instrucció. Kant parla també sobre altres elements importants en l'educació com ara de l'adaptació, la moralitat, de l'ensinistrament i de civilitzar , tot i que aquest ultim es podria ajuntar amb l'adaptació, tots aquests elements són importants per a la configuració de l'educació i l'explicació de la mateixa segons Kant.

Al principi del text es parla de l'assistència, per a Kant, l'assistència es la cura que han de tenir els pares dels fills per a que no facin servir malament les seves forces, i ho exemplifica amb el fet de que els animals, no necessiten de cap assistència, ja que tenen un instint natural, en canvi, l'home no el te aquest instint i ha de ser guiat, per tant, necessita l'ajuda de la generació anterior per adaptar-se a aquesta societat. La disciplina, per a Kant, transforma l'animalitat en humanitat. Una generació educa a l'altre com hem vist i la disciplina, evita que l'home s'aparti de la seva finalitat i la humanitat, per tant, la disciplina ha d'imposar limitacions perquè no s'exposi als perills, La disciplina sotmet l'home a les lleis de la humanitat i és l'eina que s'utilitza per a l'ensinistrament, i per tant, l'ensinistrament, és doncs, purament negatiu, l'actuació per a la qual s'arranca a l'home allò purament salvatge, en canvi, la instrucció és la part positiva de l'educació.

Per a Kant l'adaptació és important en quant a l'assoliment de l'educació ideal, parla de que la generació inferior no hauria de ser només educada per a poder adaptar-se a la societat en la qual actualment està vivint, sinó ser educat per a poder adaptar-se a una possible millor societat que podria evolucionar, així l'educació estaria en constant creixement.

Finalment Kant parla de la moralització, l'home ha d'arribar a formar un criteri per poder triar les bones finalitats per a les qual te habilitats. Les bones finalitats son les que tothom aprova i que al mateix temps poden ser les de tothom.

Per tant per l'educació l'home ha d'arribar a ser Disciplinat, culte, prudent ( que s'adapti a la societat humana) i s'ha de tenir en compte també la moralització.

Kant critica els procediments educatius que venen donats pels pares i també la donada per els poderosos, critica que els poderosos no poden educar, ja que, primer s'hauria de millorar l'educació dels prínceps, els quals acaben sent nens tota la vida per la simple raó de que des del dia que neixen se'ls hi dona tot el que volen.

Ni les famílies ni els poderosos tenen compte que l'educació ha de ser accessible a tota l'espècie humana i s'ha de marcar unes finalitats col·lectives i morals, sabent això podem dir que per a Kant una de les finalitats principals de l'educació és que l'home acabi sent un ésser moral.

Comenteu la frase següent: “En l’estat actual de la humanitat es pot dir que la sort dels estats creix al mateix temps que la misèria dels homes” (Kant, 1991:16). Tracta d’exemplificar aquesta afirmació de Kant tenint en compte el context sociohistòric actual.

Per a Kant un dels principals objectius de l'educació és que l'home sigui un ésser moral, critica la manera d'educar de les famílies i dels poderosos,  crec que Kant amb aquesta frase esta fent una crítica a aquests poderosos, tot i que és una frase dita en un context històric diferent a l'actual, es podria exemplificar amb un exemple en el context sociohistòric actual, no som socialment responsables, per tot el que lluitem és per a la nostra pròpia satisfacció. La única cosa que interessa en aquesta societat és el progrés econòmic i material, no hi ha lloc per a la preocupació per a l'educació sinó al contrari, com més ric és el poder més limitacions té l'educació, en resum s'ha perdut tota moralitat, o ètica, la societat d'avui en dia és com el príncep que descriu Kant, pensant en el propi interes i no en un conjunt. Kant parla de la falta d'aquesta moral, parla de que viu en l'època de la disciplina, la cultura i la civilització però també diu que aquesta moral encara no existeix, bé doncs, avui en dia crec que segueix sense existir, els rics cada vegada són més rics i els pobres cada vegada són mes pobres, segons Kant és molt possible que siguéssim més feliços amb la falta de la cultura que no pas la falta de la moralitat, ja que sense aquesta com es pot ser feliç? Almenys sense cultura i amb moralitat la dolenteria no minvaria, penso que la reflexió de Kant sobre la moralitat és molt aplicable al moment sociohistòric actual.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (10.3 Kb)   pdf (141.8 Kb)   docx (13.1 Kb)  
Leer 7 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com