ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

FITXA TÈCNICA • Obra: El Judici Final o Judici Universal


Enviado por   •  14 de Abril de 2022  •  Trabajos  •  1.121 Palabras (5 Páginas)  •  61 Visitas

Página 1 de 5

[pic 1]

Judici Final, de Miguel Angel (1537-1541)

Ariana Grande, vestida per Vera Wang - Met Gala 2018

FITXA TÈCNICA

• Obra: El Judici Final o Judici Universal

• Autor: Miguel Ángel Buonarotti

• Cronologia: 1531-1541

• Estil: Renaixement Italià (Manierisme)

• Material: fresc

• Tècnica: oli sobre fresc

• Suport: paret de l´altar de la Capella Sixtina

• Dimensions: 13,70 x 12,20 metres

• Ubicació: Capella Sixtina, Ciutat del Vaticà (Itàlia)

CONTEXT HISTÒRIC

El segle XVI és un segle decisiu per a l'Església Catòlica, ja que es produeix la divisió de la cristiandat, divisió causada per la Reforma Protestant promoguda per Martín Lutero des d'Alemanya. Luter, el 1517, denuncia les indulgències que concedeix el Papa Lleó X, com a benefici espiritual a canvi de diners, per reunir fons per reconstruir la basílica de Sant Pere. La resposta del Papa va ser titllar d'heretge Luter i excomunicar-lo. A partir d'aquí, Luter pretén una Reforma, tant doctrinal com moral, de l'Església, recolzada a la Bíblia, el lliure examen i la fe individual, fet que suposa la ruptura definitiva amb el Papa. La Bíblia serà l'única font de salvació i qualsevol cristià té plena capacitat per interpretar-la, ja que en cadascú està triar entre allò bo i allò dolent.

La Reforma Protestant també afecta les arts. Tot i que Luter no es pronuncia en contra de l'ús d'imatges religioses, afirma que la seva funció és merament commemorativa. Però Calvino, figura clau a la Reforma, sí que les rebutja. La conseqüència és que l'art religiós decau als països protestants i es desenvoluparà molt més un art més profà.

Com a resposta, l´Església de Roma promou la Contrareforma Catòlica, un moviment de renovació espiritual que té com a objectiu reforçar la figura del Papa i imposar una disciplina més fèrria. Es revaloritzaran les imatges, molt importants per als catòlics com a instrument per consolidar els dogmes. Ja no només es faran servir amb un fi didàctic sinó com a mitjà d'incitar a la pietat i conduir a la salvació.

En aquest context es mourà Miquel Àngel (1475-1564), un geni que va començar a destacar molt jove. Als tretze anys va entrar com a aprenent al taller de Domenico Ghirlandaio. Als vint-i-tres va esculpir la meravellosa “Pietá” Vaticana. Poc després donarà vida la colossal “David”, escultura que marcarà un abans i un després en el seu estil, ja que s'hi aprecia ja aquesta terribilitat miguelangelesca pròpia de l'artista. El Papa Juli II li encarrega pintar el sostre de la Capella Sixtina, projecte que li minarà la salut però li donarà la glòria. De nou és requerit pel papat. El Papa Climent VII li encomana que pinti el Judici Final a la paret de la Capella Sixtina, obra que realitza sent ja molt més gran.

 ANÀLISI FORMAL

Per realitzar la fresca del Judici Final, Miguel Ángel destrueix els frescos anteriors realitzats per Perugino i fins i tot destrueix dos llunets fets per ell mateix.

La composició gira entorn de la figura de Crist, envoltat per un remolí de cossos nus. Barrejats en un fons compacte i uniforme hi ha el Cel i l'Infern, la resurrecció dels elegits i la condemna dels pecadors, àngels i dimonis, tots junts en una visió terrible composta per unes quatre-centes figures. A la part inferior es representa la salvació i la condemna.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (7 Kb)   pdf (147.8 Kb)   docx (123.2 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com