ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

L’ELIONOR Miquel Martí i Pol


Enviado por   •  1 de Enero de 2014  •  Tesis  •  1.268 Palabras (6 Páginas)  •  653 Visitas

Página 1 de 6

L’ELIONOR

Miquel Martí i Pol

L’Elionor és un poema que pertany a l’obra de la fàbrica de Miquel Martí i Pol que és un dels escriptors catalans més destacats del segle XX . Va néixer a Roda de ter el 1929 i va morir a Vic el 2003. Va ser poeta, escriptor i traductor, i va treballar a una fàbrica del seu poble des de els 14 anys fins els 43. Va començar a escrius poemes amb castellà als 15 anys però als 19 anys va passar a escriure’ls tots amb català. Va tenir que deixar la fàbrica al 1972 a causa de la malaltia que patia l’esclerosi múltiple. Miquel Martí es va casar amb Dolors Feixas, amb qui va tenir dos fills, i es van instal•lar en una caseta per damunt de la fàbrica. La seva obra és una de les més autobiogràfiques, ja que les seves obres parlen bàsicament de la seva malaltia, perquè va tenir un gran impacte durant la seva vida i també del temps històric concret. Va redactar l’obra de “La fàbrica” entre els anys 1969 i 1971 i va sortir publicada el 1972. En aquesta obra s’hi pot troba el poema d’Elionor, on parla de una noia que va començar a treballar a una fàbrica amb 14 anys, igual que l’autor. Va tenir un reconeixement públic, cada cop més extens a gràcies del seu èxit, des tota mena d’institucions públiques i entitats cíviques. Van traduir-li a diferents llengües les seves obres, com ara, al castellà, portuguès, anglès, etc. Va ser premiat com ara amb el Óssa Menor (1954), el Ciutat de Barcelona (tant de traducció com de poesia), etc. Mor l’11 de novembre de l’any 2003 a la seva residència de Roda de Ter.

L’Elionor

L'Elionor tenia

catorze anys i tres hores

quan va posar-se a treballar.

Aquestes coses queden

5enregistrades a la sang per sempre.

Duia trenes encara

i deia: "sí, senyor" i "bones tardes".

La gent se l'estimava,

l’Elionor, tan tendra,

10i ella cantava mentre

feia córrer l'escombra.

Els anys, però, a dins la fàbrica

es dilueixen en l'opaca

grisor de les finestres,

15i al cap de poc l'Elionor no hauria

pas sabut dir d'on li venien

les ganes de plorar

ni aquella irreprimible

sensació de solitud.

CONTINGUT DEL POEMA

En aquest poema hi podem trobar com eren les dures condicions de la classe obrera, el silenci adolorit d’una dona, el treball constant i humil que es va transmetent amb les generacions...

El poema parla d’Elionor una jove obedient i humil, que, representa la classe obrera, les conquestes i lluites socials, les millores de les condicions laborals i socials, totes les dones treballadores i la necessitat de poder aconseguir una normalitat laboral i una qualitat de vida. Elionor començar a treballar a una fàbrica amb 14 i segueix fil per randa tots els passos de les noies que l’han precedida anys anteriors.

El principi del poema comença amb el terme : “L'Elionor tenia

catorze anys i tres hores” que segurament el poeta ho va posar per remarcar el fet de que Elionor comença a treballar ven jove per qüestions de necessitat . La feina d’Elionor és la d’escombrar la fàbrica. Quan encara és una nena és tendra i canta, ja que encara és molt joveneta i no té la mateixa imatge que pot tenir una persona adulta sobre la vida, és a dir, no se n’adona de la realitat .

Al cap de poc temps se n’adona que treballar a la fàbrica no l’emplena satisfactòriament, comença a sentir un sentiment de repetició, solitud, deshumanització, ja que el temps fa que se li comenci a acabar l’energia, està cansada de treballar amb aquestes condicions.

Les dones ajuden a Elionor, li diuen que el seu problema és que es comença a fer gran i la solució per aquesta tristor és casar-se i tenir fills. Elionor finalment acaba seguint els consells. La seva filla gran és posa a treballar nomes tres hores després de fer catorze anys , com Elionor. Per tant, aquesta part és de les més importants i més representatives del poema, en la qual es veu clarament aquesta repetició de vida que circula de generació en generació.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (7.2 Kb)  
Leer 5 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com