ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Laura A Las Ciutats Del Sants


Enviado por   •  28 de Noviembre de 2012  •  3.975 Palabras (16 Páginas)  •  606 Visitas

Página 1 de 16

LAURA A LA CIUTAT DELS SANTS.

1. PRIMERA PART

Explica com i per què arriba Laura a Comarquinal. D’on prové? Amb qui vivia? Com ha conegut en Tomàs? Què pensa de la seva nova situació? Per quin motiu Tomàs de Muntanyola s’ha casat amb Laura?

La Laura arriba a Comarquinal, després d’haver-se casat amb en Tomàs a Barcelona. Es dirigeixen cap a Comarquinal, terra Santa d’en Tomàs, amb tren per establir-se a la casa del seu marit per sempre. La Laura des de sempre ha viscut a Barcelona amb la seva cosina Maria i la seva tia Amèlia des de que se li morí el pare.

Tomàs conegué a la Laura un dia del sant d’una amiga seva, dut al atzar per uns companys. Llavores la Laura balla amb ell, dòcil i somrient, la corba del pit s’acusava a cada gest d’espatlla... Un matís de duresa al rostre de la noia i un inici de separació bastà perquè ell se sentís mortificat i enlluernat alhora. La Laura pensa que és una dona afortunada, perquè amb la quantitat de dones que hi ha a Barcelona i en Tomàs l’ha anat a escollir a ella que és tan pobre i humil. El Tomàs s’ha casat amb la Laura perquè no li agradaven les dones de Comarquinal i va veure en Laura allò que mai havia vist en cap dona.

Quins membres de la família Muntanyola reben la parella?

La Teresa, la seva germana,l’Angelina, filla de l’oncle LLibori Terra Negre, cap de la família. En Jaume, el germà de l’Angelina i hereu de la casa.

Com reaccionen els vilatans quan arriba Laura?

Els vilatans de la plaça, comenten l’arribada de la forastera, de manera sorprenent. Tots ells estan meravellats per la bellesa de la Laura, i tenen enveja de la dona d’en Tomàs. Molts dels solters i quarantens tenen mals pensaments envers la Laura.

Com reacciona la Teresa quan coneix Laura? Quina rivalitat sorgirà entre elles? Descriu la conversa entre Llibori Terra Negra i Teresa, quin parentiu els vincula?

La Teresa és pensa que ara la Laura canviarà totes les maneres de fer que tenien a la casa, que d’ençà que s’havia mort la mara dels Muntanyola tot havia continuat com ella hagués volgut. La Teresa també té molta enveja de al forastera, perquè és bella i bonica.

La Teresa va a casa del seu oncle, Llibori Terra Negra, i li explica que ja ha arribat la Laura, i que no li queda un altre remei que deixar-se trepitjar o anar-se’n. L’oncle li diu que de deixar-se trepitjar res, que ell és el cap de la família i ell aconsellaria al seu germà, si fes alguna cosa encontra la família i ella s’entornaria d’on ha vingut. La Teresa també li comenta que té massa pretensions per ser una pobra i això no li fa gens de gràcia.

Descriu el passeig de la parella per Comarquinal. Com reacciona Laura amb les explicacions de Tomàs? Explica les visites familiars de la parella? Per què són tan grotesques? Què en pensa Laura?

En Tomàs li demana a la Laura cap a on vol anar, si a donar un vol a al plaça, a la Rambla o a visitar a la família. Però la Laura ha vist una verdor d’arbres a cap de vall del carrer, i unes muntanyes blaves, la possibilitat d’uns espais lliures amb aire net, sense negrors de casses i sense gent. Ell li diu si vol anar cap als horts i ella li diu que si, que allò no ho ha vist mai i que entornant ja li ensenyarà els racons de Comarquinal. Ella vol contemplar el paisatge a la vora del seu marit, ser feliç i allunyar-se de la gent i estar tranquil·la amb ell sol. En tornat cap a casa, els nuvis fan un passeig per la ciutat i en Tomàs li explica tots els secrets de la ciutat. El seu oncle Llibori, el té enveja perquè sempre ha estat amb dones més maques que ell... La Laura comença a sentir por, després el Tomàs li explica que potser li retrauran que sigui una dona pobre i això a ella li fa molt de mal. També li diu que tingui molt de compte amb la vídua del notari de Torroella i les seves filles, perquè saben la vida de tot Comarquinal. Després arribant a casa li explica que la Teresa, és molt tossuda i ho vol tot en ordre tal i com la mare li havia ensenyat. La Laura té una sensació estranya, allà tothom sap de tothom i a Barcelona ningú sabia res de ningú.

Les visites familiars són molt grotesques perquè allà tothom fa la seva i diu la seva, no tenen respecte entre uns i altres i els agrada molt parlar dels demés. La Laura es sent molt estranya en mig de tot aquell ambient.

Què li retreuen a Laura?

La família Muntanyola li retreuen a la forastera que és pobre i la Laura es pensa que mai li perdonaran aquest pecat a Comarquinal

Com són les relacions entre els vilatans i la família Muntanyola?

Tothom és relaciona amb la família Muntanyola, tenen bons pensaments envers aquets, però des de que ha arribat la Laura només fan que parlar d’ella molt malament.

A qui escriurà Laura en aquesta primera part? Amb quina finalitat?

La Laura escriurà a la seva cosina Maria en dos ocasions. La primera ocasió per dir-li que ja ha arribat a casa seva, i tret de la seva cunyada Teresa i la boira que sol venir cada vespre i cobreix el Pla vuit mesos de l’any, tot el que li envolta li fa molt feliç. La segona carta que li escriu a la seva cosina, la Laura no està molt segura de que la seva cosina Maria veigui que la Laura és feliç. Per això la Laura li contesta per dir-li que no es preocupin i que és molt feliç i que sent com en Tomàs cada dia és una mica més seu.

Què fa la Laura a Comarquinal: amb qui es relaciona, com es distreu, qui serà el seu confessor, quines visites té. Finalment, explica la seva relació amb Beatriu, la neboda pobra. Com l’ajudarà? Aconseguirà el seu objectiu?

La Laura cada matí va a missa a una església gairebé anònima, passeja cada tarda mal plogués, sola o acompanyada,va a comprar-se llibres i revistes de moda, s’agafa del braç del seu marit pels carrers, llegeix llibres, toca el piano i planxa els seus vestits, les corbates d’en Tomàs i visita al mossèn Joan Ferro Vell. El seu confessor serà el mossèn Joan i el visita molt sovint tot i què el seu marit li hagi dit que es un lladre.

La Laura vol apropar-se a la Beatriu, l’avorrida, perquè sent llàstima en veure-la tant sola i veure que no té la companyia de ningú. Beatriu, té molta por, perquè tothom de la casa la miraria malament si ella és feia amiga de la Laura, la Laura insisteix molt perquè no tingui por i es senti bé parlant amb ella i explicant-se coses, però la Beatriu la rebutja. La Laura no la vol pressionar i li diu que si no vol

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (22.1 Kb)  
Leer 15 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com