ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Opinion


Enviado por   •  6 de Mayo de 2022  •  Apuntes  •  6.057 Palabras (25 Páginas)  •  44 Visitas

Página 1 de 25

BOMBA DEL LICEU

[pic 1]

Nom: Aitana Molina

2 batxillerat B

  1.   Explica què vol dir que el Liceu és un “espai de sociabilitat de la burgesia”. Fes servir les opinions d’Eduardo Mendoza, Antoni Dalmau i Lluís Permanyer.

Tots tres expliquen que a Barcelona es va crear una burgesia nombrosa, potent i necessitava un lloc de reunió. El Liceu apareix suposadament per a cobrir una necessitat artística i cultural però ràpidament es va convertir en un espai on es reunia l’alta societat catalana. Allà manifestaven el seu poder. Molts burgesos no anaven precisament a escoltar música, més bé a trobar-se amb gent de la mateixa condició , fer negocis i deixar-se veure.

En aquella època on hi havia tant classicisme i grans diferencies entre rics i pobres aquest lloc de reunió i d’admiració a l’art era una provocació a la gent pitjor benestant perquè aclamava l’exhibició de poder d’uns enfront la misèria dels altres.

  1.  Fes la visita virtual que ofereix la pàgina oficial de la institució, i fes una llista dels espais principals que es poden conèixer i la seva utilitat.

Amb un aforament de 2.292 places i cinc amfiteatres, el Gran Teatre del Liceu de la Rambla de Barcelona és avui un dels teatres d'òpera més grans del món. 

Destaquen la Sala Gran, el Foyer i el Saló dels Miralls, així com el Cercle del Liceu. La seu d'aquest club privat és un magnífic exponent del modernisme català, amb mobiliari de l'època i obres originals del pintor Ramon Casas.

-Vestíbul  és un espai d'estil eclèctic i de notable elegància.

- La Sala de Concerts és un dels espais teatrals més solemnes de l'arquitectura del segle XIX que incorpora les instal·lacions tècniques, de confort i de seguretat exigibles actualment. Té un aforament de 2.292 localitats, repartides en sis plantes, i és una de les sales operístiques més grans del món. En aquesta sala es produeixen les actuacions.

- La sala d'assaig Mestres Cabanes es troba situada sobre la sala principal i, per tant, té les mateixes dimensions que aquesta. És un espai amb llum natural que ofereix totes les possibilitats per desenvolupar qualsevol assaig d'òpera i de dansa.

-Els vestidors és el lloc on es preparen els artistes abans de sortir a l’escenari.

-El Saló dels Miralls és un dels espais de descans i de trobada. Es caracteritza pel seu estil, els seus miralls i les seves pintures.Les pintures del sostre són una còpia realitzada per Josep Mestres Cabanes de l'original pintat per Josep Mirabent. Representen el déu Apol·lo en el seu tron amb nou muses. Els retrats corresponen a escriptors d'obres de teatre, compositors, cantants, ballarins, etc. A la part alta del Saló també es troben curiosos textos referents a l'art i a la música.El Saló dels Miralls és un espai de descans de 354 m2 salvat de l'incendi de 1994 i restaurat curosament. Es troba en el primer pis del Teatre. És un espai on es conserva intacta l'atmosfera de l'antic Teatre del Liceu.

- El Foyer és  l’antic espai de descans durant els entreactes i actual sala polivalent, on es programen espectacles de petit format.

-Cercle del Liceu és un dels clubs privats d’estil anglès més antics d’Espanya i acull una de les millors col·leccions privades de pintura modernista que es conserven en la seva ubicació original. Al llarg de les seves estances, profusament decorades, hi trobem un conjunt únic de quadres i obres de Ramon Casas, Santiago Rusiñol i Alexandre de Riquer, entre d’altres.

  1. Quins atemptats van produir-se  a Barcelona entre 1893 i 1896?

Data exacta

ATEMPTAT...

Contra qui?

Qui el va fer?

Resultat

24-09-1893

Atemptant de Gran Via

Exèrcit

Paulino Pallás

El 24 de setembre de 1893, i en festeig del dia del sant de la Princesa d'Astúries, el general Martínez Campos havia disposat una desfilada militar en la Gran Via de Barcelona. Paulino Pallás va llançar dues bombes Orsini contra les potes del cavall i lateral del carro del capità general al crit de "Viva l'Anarquia", causant-li ferides lleus a ell i als generals Castellví i Clement i matant al guàrdia civil Jaime Tous; a més van quedar una desena de ferits

7-11-1893

al Gran Teatre del Liceu

Burgesia

Santiago Salvador

El 7 de novembre de 1893, en l'obertura de la temporada d'hivern del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, durant el segon acte de l'òpera "Guillermo Tell" de Gioachino Rossini, Santiago Salvador Franch va llançar, des de la galeria del cinquè pis del teatre, dues bombes Orsini contra el públic.. De les dues bombes només va explotar una sola, provocant 22 morts i 35 ferits. Enmig de la confusió que va seguir a l'explosió, Salvador Franch va aconseguir sortir del teatre sense ser vist.

La bomba Orsini que no va explotar, ja que la seva caiguda va quedar esmorteïda pel cos d'una dona morta per la primera bomba, suposadament, després del tancament del cas, es va enviar al Museu d'Història de Barcelona per a formar part de la seva col·lecció permanent, encara que posteriorment van sorgir dubtes de la seva autenticitat.

7-7-1896

Processó corpus

Església

Josep Llunas i Pujás

El 7 de juny de 1896, sobre les 9 de la nit, va ser llançat un artefacte explosiu en el moment en què la Processó del Corpus de l'Església de Santa María travessava la confluència dels carrers dels Canvis nous i Arenas del Canvi. L'explosió va provocar a l'instant 3 morts i nombrosos ferits, encara que en els següents dies molts d'ells moririen a conseqüència de les ferides. Finalment va haver-hi 12 morts en total, i altres 70 persones van arribar a ser ateses per ferides de diversa consideració. Les víctimes eren ciutadans corrents, ja que les principals personalitats i autoritats públiques anaven després de la custòdia i no es van veure afectats.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (37 Kb)   pdf (343 Kb)   docx (184 Kb)  
Leer 24 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com