ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Activitat pràctica número 9: Efectes del dret de vaga


Enviado por   •  25 de Noviembre de 2023  •  Apuntes  •  1.058 Palabras (5 Páginas)  •  23 Visitas

Página 1 de 5

ACTIVITAT PRÀCTICA NÚMERO 9: EFECTES DEL DRET DE VAGA

1. PLANTEJAMENT

L’objectiu d’aquesta activitat és conèixer els principals efectes que té l’exercici del dret de vaga per les persones treballadores que decideixen utilitzar-lo, per tal de poder resoldre els principals problemes que aquesta qüestió planteja a la pràctica.

A partir del material de consulta que s’especifica al punt 2 resoleu en grup i per escrit el qüestionari que figura al punt 3. Recolliu les respostes en un que s’ajusti a les “Directrius generals sobre activitats realitzades fora de l’aula presentades per escrit” i presenteu-lo a través de l’aula moodle en el termini establert.

2. MATERIAL DE CONSULTA

2.1. Art. 6.2 del RDLRT Dos. Las huelgas rotatorias, las efectuadas por los trabajadores que presten servicios en sectores estratégicos con la finalidad de interrumpir el proceso productivo, las de celo o reglamento y, en general, cualquier forma de alteración colectiva en el régimen de trabajo distinta a la huelga, se considerarán actos ilícitos o abusivos.
2.2. MERCADER UGUINA, Jesús Ricardo:
Lecciones de Derecho del Trabajo, Tirant lo Blanch, 2023, pàgs. 896-898 (disponible en línia a través de la pàgina web del Servei de Biblioteques de la UAB https://www.uab.cat/biblioteques/)
2.3. Fonaments Jurídics 7 i 8 de la Sentència del Tribunals Constitucional 189/1993, de 14 de juny. Admissibilitat de les primes anti vaga i de les primes anti absentisme.
2.4. Sentència del Tribunal Suprem de 9 de febrer de 2023 (número 128/2023, recurs 2354/2020). Sobre la possibilitat d’incloure les absències derivades de l’exercici del dret de vaga entre les faltes computables a efectes dels complements salarials anti absentisme.
2.5. Sentència del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó (Burgos) d’1 de març de 2007 (número 149/2007. Localitzable a la base de dades “Aranzadi Instituciones” amb la referència AS 2007/1875. Sobre la faculta empresarial d’articular mecanismes per a verificar si s’exercita o el dret de vaga i la possibilita d’aplicar descomptes salarials només a una part de les persones que exerciten el dret de vaga.

3. QÜESTIONARI

1. Valoreu la correcció de la següent afirmació i rectifiqueu tot allò que convingui
La participació a una vaga lícita comporta la interrupció de la prestació serveis en termes equivalents al que succeeix en els casos dels permisos retribuïts de l’art. 37.3 del TRLET i, per tant, la no prestació de serveis durant la vaga queda justificada

Com bé diu l’art 6.2 RDLRT Las huelgas rotatorias, las efectuadas por los trabajadores que presten servicios en sectores estratégicos con la finalidad de interrumpir el proceso productivo, las de celo o reglamento y, en general, cualquier forma de alteración colectiva en el régimen de trabajo distinta a la huelga, se considerarán actos ilícitos o abusivos”.

2. Respecte a la viabilitat dels descomptes salarials vinculats a la participació a una vaga lícita:
2.1. Està facultada la part empresarial per articular sistemes de control que permetin verificar si les persones treballadores exerciten o no el dret de vaga a efectes de descomptar el salari corresponent? 2.2. La part empresarial està obligada a efectuar els descomptes salarials corresponents a les persones respecte a les quals tingui constància de que han exercit el dret de vaga?
2.3. Quan la part empresarial efectua descomptes salarials ha d’aplicar-los a totes les persones que han exercitat el dret de vaga o pot deixar-ne algunes fora?

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6.9 Kb)   pdf (118.7 Kb)   docx (9.6 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com