ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Evolució econòmica d’Espanya durant el franquisme (1939-1975) i les conseqüents transformacions socials que es van produir


Enviado por   •  8 de Abril de 2023  •  Tareas  •  1.174 Palabras (5 Páginas)  •  32 Visitas

Página 1 de 5

Evolució econòmica d’Espanya durant el franquisme (1939-1975) i les conseqüents transformacions socials que es van produir

Al principi del franquisme, l'any 1939, es va implantar una economia autàrquica—que era una economia en la qual el mateix país, en aquest cas Espanya, es proveïa dels seus propis recursos i evita les negociacions i importacions estrangeres—. En aquest període, el govern regulava el comerç exterior—en el qual no compraven ni venien cap bé—i interior.

En el comerç interior, el govern regulava els preus dels béns, no el comerciant. Això va fer que hi hagués escassetat de béns de consum, ja que els agricultors baixaven la producció d'uns certs productes perquè no els sortia remunerador produir molts béns de consum per a vendre a l'Estat per un preu molt baix.

Per aquesta qüestió, els agricultors van començar a mentir a l'Estat i els venia una part dels seus béns, mentre que la part no venuda a l'Estat, la venien en el mercat negre quatre vegades més car que com ho deia el govern.

En aquesta etapa, els preus van apujar desmesuradament i els salaris van baixar considerablement—deixant a Espanya amb una crisi que li va costar recuperar quinze anys—. Per aquest mateix motiu, hi havia molts treballadors amb més d'un treball o que tinguessin un treball en el qual estaven moltes hores per a poder sortir de més.

A causa de la pobresa i als pocs béns de consum que hi havia, el nivell de vida a Espanya va descendir bastant, ja que la fam ocasiona malalties com la tuberculosi. La mortalitat, per això, incrementarà, sobretot, la mortalitat infantil. Una altra causa d'aquest augment de mortalitat també era que, a causa de la pobresa d'aquest llavors, molta gent no es podia permetre viure en una casa, per la qual cosa vivien en coves o en barraques.

En 1957, l'economia estava en col·lapse, ja que s'estaven esgotant les reserves del Banc d'Espanya. Donat aquest problema, Espanya demana ajuda a organismes internacionals com l'OCDE i l'FMI, que els va prometre ajuda—pel fet que els EUA en aquest llavors era el més important, i Espanya es portava bé amb els EUA perquè tots dos anaven en contra del comunisme—però si deixaven de ser una autarquia pel que Espanya accepta i canvia la seva política i economia.

La nova orientació econòmica que va implantar Espanya, va quedar recollida en el Pla d'Estabilització en 1959. En aquest recull els tres grans eixos d'actuació que són: l'estabilització de l'economia—en aquesta, s'eleven els tipus d'interessos per a reduir la inflació, es limitaven els crèdits bancaris i es congelen els sous—, la liberalització interior de l'economia—en la qual van eliminar organismes estatals interventors i també la reglamentació dels preus fixos— i la liberalització exterior de l'economia—on eliminen els obstacles per a l'entrada de mercaderies estrangeres i per a la inversió de capital exterior—.

Per a fer aquest Pla d'Estabilització, algunes organitzacions van donar diners a Espanya com a préstecs per a ajudar a la implantació dels eixos.

En 1957 el govern, nominat per Franco, va incorporar nous polítics—als quals van anomenar tecnòcrates—. Aquests presentaven uns perfils més professionals i estaven més capacitats que els seus antecessors. Aquests volien renovar i prosperar.

Atès que ja estava el Pla d'Estabilització en marxa, els tecnòcrates van crear diferents plans de desenvolupament econòmic i social. Aquests eren plans per a impulsar l'activitat del sector públic a Espanya. Per a aquesta proposta, feia falta fer diferents reformes.

Les primeres reformes que van crear van ser crear el Tribunal d'Ordre Públic, en 1936, que passava els delictes de jurisdicció militar a la civil, però no passaven les persecucions als opositors.

En 1966, Manuel Fraga promou una llei de premsa i impremta que suprimeix la censura i permet revistes, diaris, periòdics... que estaven suspesos. També creava un sistema de multes i suspensions governatives per a penalitzar les publicacions. És aquest sistema de multes, deixaven al periòdic publicar les publicacions, però després de la publicació, el govern els castigava.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (7.4 Kb)   pdf (60.6 Kb)   docx (9.9 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com