ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

CONTROL DE LECTURA AIGUES ENCANTADES


Enviado por   •  19 de Abril de 2020  •  Tareas  •  2.009 Palabras (9 Páginas)  •  8.646 Visitas

Página 1 de 9

ACTIVITATS - AIGÜES ENCANTADES

1. Contesteu les preguntes que se us formulen a continuació:

a) Quina és la temàtica principal de l'obra? Raona la teva resposta.

La temàtica principal de l’obra és la gran oposició de la tradició popular enfront de les idees modernistes; progressistes, revolucionàries i científiques. Es a dir, planteja l’enfrontament entre l’individu i la societat amb dos ideals contraris. Per una banda trobem l'ideal dels que viuen al camp i tenen uns costums i tradicions basades en el catolicisme. Per altra banda, hi ha els revolucionaris, és a dir, aquelles persones que volen fer canvis en el poble, utilitzant mètodes científics, perquè millorin les coses. No obstant, apareixen altres subtemes al llarg de l’obra així com; el sexisme, la violència i la rebel·lió. El propòsit de Puig i Ferrater, era mitjançant la seva obra, reflectir el gran enfrontament polític e ideològic que es va viure a Catalunya i arreu d’Europa a finals del segle XIX i principis del segle XX. Es per això que es considera un al·legat politicosocial individualista.

b) A quin moviment literari pertany l'obra d'Aigües Encantades? Raona la teva resposta.

“Aigües encantades”, s’inclou dins del moviment del Modernisme, ja què l’autor narra l’enfrontament entre la gent d'un poble rural, de caire religiós, emmirallats en la tradició i un foraster que té un mètode científic revolucionari. En aquest xoc d'individus es veu exemplificat el conflicte que hi havia entre el camp i la ciutat, una de les principals característiques del moviment modernista. El modernisme tenia l’objectiu de transformar la cultura i superar les formes de vida rurals i antiquades, amb un desig de modernitat. Aquest tret queda reflectit en l’obra perquè busca conscienciar la necessitat de reformar per al benefici y progrés de la societat. Puig i Ferrater, trenca amb la tradició del teatre de la Renaixença introduint els corrents literaris dels autors europeus d'aquell moment.

c) A través de quin element natural es formulen les dues actituds enfrontades en l'obra? Raona la teva resposta i explica en què consisteix cada una d'aquestes postures.

A través d’unes aigües mitificades. Es planteja al poble un greu problema de sequera. Davant d'aquesta situació, el poble creu que l’única solució possible es pregar a Déu perquè plogui. Per altra banda, està el Foraster; un progressista, que planteja una nova solució científica, en la què proposa aprofitar les aigües del riu proper però, el poble al ser tan creient i tradicionalista, pensa que aquestes aigües són sagrades i miraculoses, i per tant, no poden ser manipulades. Es aquí, on comença l’enfrontament entre els dos ideals contraris; la tradició, representada pels tots els pobletans tradicionalistes enfront el progrés i la modernització del medi rural, representada principalment pel Foraster i la Cecília.  

d) Per què el poble s'oposa a les idees de progrés que aporta el Foraster? Raona la teva resposta.

El poble s’oposa a les idees de progrés i modernització que aporta el Foraster perquè representen tot el contrari als seus ideals i tradicions religioses. Al Forester se’l  presenta com un heroi, és un autèntic personatge modernista que no es sotmet a les tradicions ni tampoc a la religió, ell està a favor d’un progrés pel bé de la comunitat. El poble, manipulat per les forces de l’església (representades pel capellà, el batlle i el cacic) a causa de la seva ignorància es convençut per Pere Amat, de què el Foraster només vol destruir les seves creences i atacar el poble en canvi de fer-li un bé i per tant el rebutgen i marginen.

e) Puig i Ferrater coneixia bé la realitat de la que parla en l'obra? Raona la teva resposta.

Sí, Puig i Ferreter coneixia perfectament la realitat del conflicte que narra. No només havia viscut l'enfrontament entre la tradició immobilista i el poder, sinó també la influència asfixiant de la superstició religiosa. A més, l'autor provenia del medi rural i per tant, coneixia com actuaven les classes dominants. No és casualitat que l’enfrontament entre tradició i progrés es doni en un poble rural (a Tarragona), ja què l’autor es va centrar en un moment molt concret de la història catalana: l'aparició d'un món urbà més desenvolupat i progressista que xoca amb la immobilitat i l'endarreriment del món rural.

f) Explica el doble enfrontament que experimenta el personatge de Cecília.

La Cecília s’enfronta al seu pare, el cacic Amat, ja que tenen unes idees totalment contràries. Ella lluita per la seva independència i llibertat per a que el seu pare no tingui un poder absolut sobre ella. I per altre banda, a mesura que va augmentant la seva necessitat d’independència, també va entenent la necessitat d’un canvi, del progrés que deslliuri a la societat de la ignorància i de tradicions antiquades. Quan s'adona de la seva inferioritat i submissió, Cecilia no es revolta només contra la figura paterna controladora, si no que també es rebel·la contra la política injusta, discriminatòria i desigual que existeix al poble i paral·lelament ocasionen: l’immobilisme, la tradició i el fanatisme i la superstició religiosa. Així, viu un enfrontament familiar i enfrontament social.

g) Per què diem que Cecília és el primer personatge femení “modern” dins l'obra de Puig i Ferrater? Raona la teva resposta.

Podem dir que Cecília és el primer personatge femení modern perquè fins aquell moment i després d'aquesta obra, les dones de les seves obres o bé eren dames idealitzades, sensuals, que només pretenien la satisfacció dels seus desitjos i sentiments; o bé dones tristes i desgraciades amb un destí tràgic. Cecília és el primer personatge femení capaç de mantenir una actitud racional. No es tracta d'un personatge deshumanitzat i sense sentiments, sinó d'una dona valenta i moderna que al mateix temps, reflecteix el canvi de rol i mentalitat que van començar a experimentar i adoptar les dones de l’època.

h) Explica el concepte “enfrontament entre individu i societat” representat en l'obra.

L’obra planteja un enfrontament entre l’individu i la societat i el representa mitjançant la figura del Foraster. El Forester (l’individu), té unes idees modernes i progressistes per a guiar a la massa cap al canvi i la modernitat. Però, la ignorància del poble (la societat), manipulat per la església, rebutja i margina al individu. Per tant, apareix el conflicte entre aquells que defensen el progrés i la massa social sense idees, però guiada pels interessos de les forces dominants (representada pel capellà i el cacic) ja que no seran capaços de desfer-se del pes de la religió i tradició. Puig i Ferreter intenta difondre les seves idees i la seva forma de pensar, reflectint la lluita de la llibertat d'una persona davant la massa. Els personatges principals lluiten contra la ignorància de la gent. Intenta així, retratar la societat de l'època i les actituds que s'haurien de canviar.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (12.1 Kb)   pdf (151.5 Kb)   docx (12 Kb)  
Leer 8 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com