ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

El Cafe De La Marina


Enviado por   •  15 de Febrero de 2015  •  1.025 Palabras (5 Páginas)  •  138 Visitas

Página 1 de 5

LLENGUA CATALANA. TASQUES SOBRE EL CAFÈ DE LA MARINA (2) 2n Batxillerat

Feines en referència al segon acte:

1. Llegeix aquests comentari s de l’obra i respon:

• “Sagarra vol iniciar l’acte amb una escena alegre que ofereixi un contrast visual amb el primer acte, potenciant així la dualitat evident de l’obra.”

Explica en què consisteix aquest contrast. Quin fet ha propiciat aquesta alegria? En sabem els detalls o no?

• “Però hem de recordar que som a l’acte en què es desenvoluparà el nus, i això significa que cal un conflicte de gran envergadura.”

Explica quin és aquest conflicte.

• “Aquest personatge suposa la introducció d’un element que no s’adiu amb l’espai que ja s’ha configurat en el primer acte: es tracta d’un francès que no té relació amb el món mariner i que només és aquí a causa dels negocis d’en Libori; és també un personatge madur, que no forma part de l’univers dels mariners i que, pel que sabrem, busca parella.”

De quin personatge estem parlant? Explica quan apareix a l’obra i quina importància té. També explica quines característiques personals el defineixen.

• “Per tal de donar versemblança al conflicte, les escenes II i III subratllen la picantor sensual derivada de la festa i les referències a l’erotisme (les de qualsevol home, fins i tot d’en Bernat, i les de la consumació incipient del matrimoni), i això fa que, a poc a poc, en el context relaxat del moment, es manifesti el desig del vell francès.”

Rellegeix aquestes escenes i copia els comentaris als que es fa referència en aquest comentari.

• “El dramaturg sap que ha de crear la tensió dramàtica amb l’aparició d’un personatge que pugui redimir la pubilla malmesa en el passat, i també sap que, les expectatives i la morbositat, les provoca el desconeixement de la història de l’estranger.”

Quin és el personatge que ha de redimir la pubilla? Què vol dir “redimir la pubilla”? Per què creus que es parla “d’expectatives i de morbositat” en relació a l’estranger?

• “En efecte, el diàleg entre pare i filla condensa tot el missatge moral de l’obra: la noia estigmatitzada no pot desacatar, malgrat la resistència inicial, la proposta del vell francès esgrimida pel pare. El món masculí d’en Libori argumenta que no hi ha cap altra sortida per redimir les seves culpes: l’amor, segons el pare, no és el sabó que netejarà els seus pecats davant del poble (i més, si l’espectador encara no té notícia que cap pretendent hipotètic mostri cap interès per la noia).”

Explica què vol dir que la noia està estigmatitzada. Quin és, doncs, el seu pecat?

• “Però cal reblar el clau de la trama sentimental per tal de preparar el desenllaç, i això es fa a l’última escena del segon acte: el diàleg entre la Caterina i en Claudi servei per suggerir, ara sí verbalment, l’atracció incipient entre tots dos. Fixem-nos que ambdós estan, hipotèticament, a punt d’emprendre un viatge de fugida:...”

A quin viatge es refereix en cada cas?

2. Continua fent la fitxa dels personatges i completant-la amb la nova informació.

3. L’obra està dividida en tres actes seguint l’estructura clàssica del teatre. Digues per quin motiu podem dir que aquest 2n acte és el del nus. Argumenta la resposta.

4. Com valores l’actitud de Mons

LLENGUA CATALANA. TASQUES SOBRE EL CAFÈ DE LA MARINA (3) 2n Batxillerat

Feines en referència al tercer acte i l’obra en general:

1. Llegeix aquests fragments de l’obra i respon:

Bernat:

Si sou vos, pare,

que esteu atabalat; jo me n’alegro,

d’això del banyulenc; jo estic contenta.

Tindré motius per ‘nar-me’n d’aquest poble,

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6.5 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com