ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Cafe De La Marina


Enviado por   •  5 de Mayo de 2015  •  1.336 Palabras (6 Páginas)  •  285 Visitas

Página 1 de 6

B. Fes un mapa prou detallat que reculli les poblacions que s’esmenten als contes, en especial les que hi ha al camí que va de Lleida a Mequinensa, i al que va, Ebre avall, de Mequinensa a Tortosa.

D. A El Cafè de la Granota s’esmenten poblacions amb els seus noms reals (Lleida, Fraga, Tortosa...), mentre altres (Vallperdiu...) són fruit de la imaginació de l’autor. Mira, després de consultar un atles o enciclopèdia, de fer una llista amb els topònims reals i una altra amb els noms imaginats per Jesús Moncada.

Reals: Lleida, Fraga, Tortosa, Pedret, Flix, Balaguer, Xerta, Tivenys, Terra Alta, Miravet, Ascó, Tarragona, Faió, Gandesa, Benifallet.

Imaginats: Vallperdiu, Vidallet, Monegre, Vallcorna, Sarroca.

Onomàstica i personatges

B. Alguns personatges, a més del vell Cristòfol, els trobem en diferents contes. Fes-ne la llista i indica quina professió tenen i en quins contes els trobem.

Vell Gòdia: Patró d’embarcació. Un barril de sabó moll, Absoltes i Sepeli de Nicolau Vilaplana.

Miquel Dalmau “La Clenxa”: Barber. Un barril de sabó moll, Absoltes i Sepeli de Nicolau Vilaplana, Futbol de Ribera, Senyora Mort, carta de Miguel Garrigues,

El cronista: Historiador jove. Informe provisional sobre la correguda d’Elies, Futbol de Ribera, Amarga reflexió sobre un manat de cebes, Un enigma i set tricornis.

Silvestre

Nicolau: Patró d’embarcació. Un barril de sabó moll, Amarga reflexió sobre un manat de cebes.

Adelaida: Botiguera, dona de Nicolau Silvestre. Un barril de sabó moll, Amarga reflexió sobre un manat de cebes, L’assassinat del Roger Ackroyd, Guardeu-vos de somiar genives esdentegades.

Marieta Peris “la gramola”: (no s’especifica la seva professió). Un barril de sabó moll, Un enigma i set tricornis.

Teresa Planes: Botiguera: Un barril de sabó moll, Futbol de ribera.

Senyor Honorat: Apotecari. Senyora Mort, carta de Miguel Garrigues; Amor fatal en decúbit supí, Preludi de traspàs.

Mossèn Silvestre: cunyat de Cristòfol. Absoltes i Sepeli de Nicolau Vilaplana, Un enigma i set tricornis.

Tomàs Valldabó “Tomasa la torera”: Torer. Futbol de Ribera, Un enigma i set tricornis.

Manuel la Lloca: (no s’especifica la seva professió). Un enigma i set tricornis, Amarga reflexió sobre un manat de cebes.

Praxedes: Propietari del Cafè de la Granota. Futbol de ribera, Un enigma i set tricornis.

Teodor de Peris: Navegant. Senyora Mort, carta de Miguel Garrigues; L’assassinat del Roger Ackroyd.

Pere Sabata: (no s’especifica la seva professió). Un enigma i set tricornis, Amarga reflexió sobre un manat de cebes.

Sebastià Soleres: (no s’especifica la seva professió). L’assassinat del Roger Ackroyd, Un enigma i set tricornis.

Heracli Planes: Forner. Amarga reflexió sobre un manat de cebes, Un

enigma i set tricornis.

D. L’autor esmenta en dos contes diferents dos personatges de la mitologia clàssica: Sísif i Caront. Descriu les històries que s’expliquen d’aquests personatges mitològics.

Sísif (“Un barril de sabó moll”): Va ser un dels personatges més astuts de la mitologia grega . La seva gran intel·ligència li va servir per obtenir múltiples beneficis en tots els aspectes de la vida, però la falta d'ètica d'alguns dels seus actes, li va valer, en determinats moments i circumstàncies , la consideració de lladre o malfactor.

Sísif tenia un veí envejós que una vegada va robar els seus ramats anomenat Autòlic. Sísif no va poder fer res en aquell moment per recuperar els seus caps de bestiar però, un temps després, va tornar a patir la desaparició de part del seu bestiar i aleshores va acudir a Autòlic acusant-lo de lladre i demostrant-ho perquè entre els ramats d' Autòlic es veien moltes ovelles amb la frase "m'ha robat Autòlic" gravada en les potes. Admirat Autòlic de la intel·ligència de Sísif li va lliurar la mà de la seva filla Anticlea amb l'objectiu de tenir descendència tan astuta com ell.

La mort de Sísif va vindre a causa d'un càstig diví. No obstant això, Sísif va aconseguir encadenar a la Mort, aconseguint així, no només lliurar-se de la seva pròpia defunció, sinó evitar que durant molt de temps cap home morís. Va haver d'actuar Zeus per alliberar la

Mort, rebent així Sísif la seva sentència de mort. Sísif va dir a la seva dona que quan morís no portés a terme els seguicis fúnebres. La seva dona així ho va fer i quan Sísif va arribar a l'infern

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (8.4 Kb)  
Leer 5 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com