ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Cafe De La Marina


Enviado por   •  4 de Noviembre de 2014  •  3.941 Palabras (16 Páginas)  •  269 Visitas

Página 1 de 16

El Cafè de la Marina ( 1933 ) de Josep Maria de Sagarra

Poema en tres actes

1. Per què l’obra té el subtítol Poema en tres actes?

El Cafè de la Marina té aquest subtitul degut a que esta dividida en tres actes diferents; plantejament, nus i desenllaç.

2. El títol El Cafè de la Marina és literal? Què presenta? Sobre què informa? Té algun tipus de protagonisme el lloc del títol?

El títol de l’obra si que és literal, perquè és el nom del cafè on transcorre casi tota l’obra, per tant presenta l’escenari i ens informa sobre el nom de la dona del Libori, el propietari del cafè.

3. Què és una acotació? En quin tipus de lletra està escrita? Sobre què informen les acotacions inicials?

Una acotació teatral és el text que no pertany al diàleg dels personatges, i ens informen sobre els moviments, les expressions, les actituds i les formes de parlar dels personatges. Les acotacions inicials, solen ser més llargues, també ens informen sobre les característiques del decorat, el lloc i el temps de l’acció, l’escenografia o el vestuari i els moviments dels personatges. Aquestes acotacions acostumen a aparèixer en lletra cursiva i entre parèntesis.

4. Hi ha personatges que tenen un nom simbòlic. Quins? Només per aquests noms podries fer una llista de personatges positius i de personatges negatius?

El positius són la Salvadora, el Gallaret, la Gracieta i el Valent i els negatius el Rufí i la Rufina i el Moreno.

5. Segons l’edat dels personatges, en podríem fer dos grans grups?

Els més joves són la Caterina, el Claudi, la Rosa, el Rafel, la Gracieta, la Maria, el Tià, el Moreno, l’Antonet, el Gallaret i l’Artista.

Els més grans són el Libori, la Salvadora, el Rufí i la Rufina, el Luard, el Baldiri, el Bernat i el Valent.

6. Quins són els personatges directament lligats al Cafè del títol?

El propietari del cafè que és el Libori i les seves filles, la Caterina i la Maria, pero al final de l’obre la caterina es casa amb el Claudi que ell també es fará càrrec del cafè.

7. ACTE PRIMER: presenta els personatges i introdueix el conflicte.

7.1. En quin lloc i a quina hora es presenta l’acció?

L’acció es produeix al Cafè de la Marina, un cafè de pescadors del Port de la Selva, al Cap de Creus, al vespre.

7.2. Quins conflictes i quines afinitats hi ha entre els diversos personatges? Exemple: Escena II i XVII, relació entre Libori i Salvadora.

La relació entre el Libori i la Salvadora, igual que amb la resta de pescadors, és de confiança i per la manera d’expressar-se entre ells, de ja fa anys. Tot i així, la relació que té amb la Rufina és diferent, perquè ens mostra un ambient més tens i de desacord, igual que passa amb ella i la Caterina, la Salvadora i varies persones més del poble. La relació que trobem entre el Rufí i a Rufina en ocasions també és com la descrita anteriorment, però ens acaba mostrant que s’estimen igualment tot i els conflictes que puguin tenir. La relació que té el Claudi amb la resta del poble també és força especial perquè molts cops va begut i acaba comportant enfrontaments, però en aquest personatge hi acabem veien un canvi des de que manifesta el seu amor cap a la Caterina, ja que torna a tenir una relació alegre i propera amb el altres. La Caterina ja des del principi té una relació de proximitat amb tothom, menys amb la Rufina, tal com hem esmentat anteriorment. Per una altra part, les dues amigues de la Rosa i ella també tenen una bona relació. Finalment, la relació que trobem entre Bernat i Libori és més aviat cordial, i amb la resta del poble, distant.

7.3. Quines accions fan els personatges? Són les pròpies d’un cafè?

Les accions que fan els personatges propies d’un cafè són jugar a les cartes, comprar begudas i a vegades es queden adormits per beure massa alcohol, també van a menjar i beure.

7.4. Com són les relacions entre el Rufí i la Rufina? Exemple: Escena V.

La relació entre el Rufí i la Rufina discuteixen molt. Tal com veiem a la escena II del tercer acte, el Rufí explica que el al principi del matrimoni tot eren flors i violes però al cap d’un temps, la Rufina el va començar a collar i van començar els problemes. Tot i així, acaben la conversa amb un to rialler, cosa que ens demostra que els problemes no els traurà l’estima que es tenen l’un a l’altra, tal com afirma a la cinquena escena del primera acte ell mateix.

7.5. Com es comporten els joves? Quin tipus de converses tenen? Exemple: Escena IV.

Els joves es fan amb thotom i passen l’estona junts. S’expliquen les coses que succseixen al poble i de la vida de cadascú.

7.6. El secret de Caterina.

7.6.1. Indirectes de Rufina? Escena VI.

La Rufina fa diverses indirectes a la Caterina i al Libori sobre el secret de la jove. Algunes d’aquestes són: “Que ho digui ta germana (el pa que hi donen amb un home)!”, “També era ros el teu, també et piulava com un bernat pescaire a mitja ploma”, “Tan mosca morta”, “Fos com ell (el Rufí) el de la teva filla!”.

7.6.2. Experiència de Caterina front a Rosa, Maria i Gracieta? Escena VIII.

A l’escena VIII veiem una conversa entre les quatre noies a on la Caterina es com la més madura i responsable. S’atribueix un paper de mare difunta i dóna consells a les altres noies més joves sobre el futur.

7.6.3. Insinuacions de Rafel sobre el secret de Caterina? Escena IX.

A l’escena el Rafel diu sobre el secret de Caterina “el teu sorell va capbussar-se”.

7.6.4. Destí de les dones solteres? Protagonisme del Cafè? Escena IX.

Les dones solteres tenen un destí molt solitari, avorrit, i rutinari. Caterina té molt clar que el seu futur es estar al cafè.

7.6.5. Insinuacions de Claudi a Caterina? Escena XIII i XIV.

Insinuacions d’en Claudi: “Com t’ha provat la sorra de Cotlliure?”, “La noia del cafè va anar-se’n no pas per enterrar la seva tia ni per res de diners”, “Sabeu a qui ha enterrat la Caterina?”, “I què, el teu angelet? Que s’hi assemblava? Tenia aquella boca de gatvaire?”

7.6.6. Caterina confessa el seu secret a Salvadora? Quin és? Escena XVI.

La Caterina li confessa a la salvadora que va tenir que avortar, perquè el seu pare la va obligar, degut a una relació amorosa frustrada entre ella i un home que només sabem

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (22 Kb)
Leer 15 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com