ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

TFG Terapia Ocupacional i sensellarisme

Carla SerraTrabajo21 de Julio de 2023

25.009 Palabras (101 Páginas)84 Visitas

Página 1 de 101

Resum

En els últims anys, a Barcelona hi ha hagut un augment de persones en situació de sensellarisme, a causa dels diferents contextos de crisis, la precarietat laboral o la bombolla immobiliària, entre d'altres. El fenomen del sensellarisme és multicausal i, sovint, la societat el vincula amb els homes, així i tot, existeixen diversos estudis que afirmen que el sensellarisme femení podria ser més nombrós del que ens pensem, ja que experimenten altres formes d'exclusió residencial com els allotjaments precaris o els habitatges sobre poblats. A més, a causa del sistema patriarcal l'estigma es multiplica per 100, incrementant així la seva vulnerabilitat.


A partir de l'anàlisi de la informació obtinguda a través de la cerca bibliogràfica i l'administració d'entrevistes, s'ha dut a terme una anàlisi de la realitat i a través d'aquesta s'ha pogut complir amb l'objectiu del treball que s'esmenta a continuació: dissenyar un programa d'atenció a dones sense llar, on a través del teatre puguin empoderar-se i vincular-se de manera satisfactòria amb la comunitat.

S'ha considerat oportú que la proposta d'acció es dugui a terme des d'un paradigma social de la disciplina, treballant així a favor dels drets humans i de la inclusió. També s'ha considerat oportú que, a més del treball amb les dones, durant la intervenció es dugui a terme un treball amb la comunitat, a favor de la transformació d'aquesta, perquè les causes principals que limiten l'acompliment ocupacional de les dones sense llar son de caràcter social, i sense aquest treball amb la comunitat, les dones no podran accedir a l'acompliment ocupacional total, per molt que es treballi amb elles.

Paraules clau: Persones en situació de sense llar; Exclusió Social; Teràpia Ocupacional Social Crítica; Teatre


Abstract 

In recent years, there has been an increase in homelessness in Barcelona, ​​due to the different contexts of crisis, job insecurity and the real estate bubble, among others. The phenomenon of homelessness is multicausal and society often links it to men, however, there are several studies that claim that female homelessness could be more numerous than we think, as they experience other forms of residential exclusion such as precarious accommodation or overcrowded houses. In addition, due to the patriarchal system the stigma multiplies by 100, thus increasing its vulnerability.

From the analysis of the information obtained through the bibliographic search and the administration of interviews, an analysis of the reality has been carried out and through this it has been possible to fulfill the aim of the work mentioned below: designing a care program for homeless women, where through theater they can empower themselves and connect satisfactorily with the community.

It has been considered appropriate for the proposed action to be carried out from a social paradigm of the discipline, thus working in favor of human rights and inclusion. In addition to the work with the women, it has also been considered appropiate to carry out some work with the community, which would be in favor of its transformation, as the principal causes of female homelessness are of a social nature. Without this community work, the women won't be able to access full occupational performance, no matter how much work is done with them.

Keywords: Homeless persons; Social marginalization; Critical Social Occupational Therapy; Theater

Índex

1.        Introducció        5

2.        Marc teòric        6

2.1.        Sensellarisme        6

2.1.1.        Sensellarisme femení        8

2.2.        Teràpia ocupacional Social Crítica        11

2.3.        Teràpia ocupacional i sensellarisme        15

2.4.        Art        19

2.4.1.        Art teràpia        19

2.4.1.1.        Art teràpia i teràpia ocupacional        20

2.4.1.2.        Teatre        21

2.5.        Model teòric        22

3.        Anàlisis de la realitat        22

4.        Objectius de la proposta d’acció        26

5.        Descripció de la proposta d’acció i justificació        27

6.        Metodologia de la proposta d’acció        27

6.1.        Línia d’acció 1: Planificació i difusió de la proposta        28

6.2.        Línia d’acció 2: Implementació de la proposta i seguiment        32

6.3.        Línia d’acció 3: Avaluació final del projecte        33

7.        Recursos i finançament de la proposta d’acció        34

8.        Consieracions ètiques        37

9.        Conclusions        39

10.        Bibliografia        41

11.        Annexos        46

11.1.        Annex 1: Guió entrevista Usuàries        46

11.2.        Annex 2: Extracció d’informació entrevistes usuàries        47

11.3.        Annex 3: Guió entrevista professionals        51

11.4.        Annex 4: Extracció d’informació entrevistes professionals        52

11.5.        Annex 5: Anàlisis DAFO        58

11.6.        Annex 6: Consentiment informat        58

Índex de figures:

Figura 1: Tipologia Europea de Sin Hogar y Exclusión Residencial (ETHOS). Traduït de FEANTSA        7

Figura 2: Gràfic extret de la Diagnosi del 2019 sobre el sensellarisme a Barcelona (Ana de Inés, Grecia Guzmán, Maria Verdaguer i MaFe Contreras, 2019)        8

Figura 3: Cronograma general del projecte. Creació pròpia        28

Figura 4: Criteris d'inclusió i exclusió. Creació pròpia        28

Figura 5: Cronograma intervenció del projecte. Creació pròpia        31

Figura 6: Cronograma diari. Creació pròpia        32

Figura 7: Graella d'avaluació del projecte. Creació pròpia        34

Figura 8: Recursos materials necessaris. Creació pròpia        35

Figura 9: Pressupost del projecte. Creació pròpia        36

  1. Introducció 

A continuació, es presenta el treball de final de grau de l'alumna Carla Serra Pablo. Aquest és un treball d'orientació professional, on mitjançant el teatre, es vol empoderar a les dones sense llar, participants del projecte, per tal de vincular-se de manera satisfactòria a la comunitat.
S'ha decidit treballar amb el col·lectiu de dones sense llar, perquè aquesta situació és un procés gradual de desvinculació social que afecta en moltes esferes de la persona, com serien els hàbits i rutines, la participació social o la baixa autoestima, entre d'altres. Més concretament s'ha decidit centrar-se en les dones d'aquest col·lectiu, ja que tot i ser menys visibles tenen la mateixa incidència que els homes i més dificultat d'en sortir-se'n a causa de la precarietat laboral i els rols de gènere presents en la nostra societat.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (159 Kb) pdf (592 Kb) docx (759 Kb)
Leer 100 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com