ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Intervención en educación


Enviado por   •  23 de Agosto de 2018  •  Prácticas o problemas  •  1.865 Palabras (8 Páginas)  •  79 Visitas

Página 1 de 8

PRIMERA APROXIMACIÓ

L'equip d'assessorament està format per 5 psicòlegs els quals per a poder realitzar la tasca d'assessorar realitzen reunions inicials amb els agents o instàncies que duen a terme la coordinació pedagògica del centre (cap d'estudis, director, coordinador pedagògic, etc.). En aquestes reunions inicials es busca analitzar la situació i pendre les decisions que guiarán el treball.

En la primera reunió es realitza una presentació del personal, per tal de començar a establir un clima de confiança, es plantegen les primeres qüestions per a l'anàlisi de les necessitats, es parla de per on es vol començar a treballar, etc. i d'aqueta primera reunió obtenim unes demandes explícites del centre, les quals les consideren les causants de la situació actual, i són:

  1. Els alumnes no mostren interès.
  2. Les tutores no saben com afrontar
  3. Es mostren carències en la formació sobre educació emocional en el professorat
  4. Els professors no treballen en equip
  5. Es fa poc seguiment dels alumnes
  6. En els grups hi ha falta d'habilitats socials
  7. Els alumnes es neguen a fer tasques noves
  8. Els alumnes es mostren insegurs
  9. Es creu que l'origen del problema es localitza en la família

En una segona fase, realitzem una altra reunió amb la intenció de negociar els objectius que considerem importants, per tal de superar aquesta crisi, s'aclareixen les expectatives mútues i es comença a negociar el pla de treball.  De la reunió obtenim els següents objectius:

1. Fomentar la cohesió, comunicació i estructuració de l'equip de docents i tutors.

2. Fomentar la corresponsabilització.

3. Anàlisis profund sobre si realment els professors presenten carències

4. Fomentar la tolerància a la frustració.

5. Fomentar cohesió pares-docents per la correcta educació dels alumnes.

6. Fomentar la motivació, l’autoestima i la intel·ligència emocional en els alumnes.

7. Fomentar la intel·ligència emocional en els professors.

8. Comunicar i informar els pares de la importància de la intel·ligència emocional per el desenvolupament òptim dels seus fills.

I s'acorda que les línies d’actuació generals del pla anual, consisteixen en activitats en les qual intervenen tant els professors, com els psicòlegs, com l’AMPA i van dirigides als alumnes, als pares i als professors. Aquestes activitats van des de tallers, a reunions per fomentar certes actituds, com xerrades o lectura de contes i algunes activitats fins i tot.

LES PRIMERES ACTUACIONS

En aquesta fase analitzarem la realitat del centre d'Educació Infantil, recollint informació per tal de validar les necessitats i qüestions que tant l'assessor psicoeducatiu com els membres assignats del centre, han prioritzat com a objectius de la intervenció. Per a tal finalitat s'hauran d'utilitzar les habilitats comunicatives de l'assessor per a aconseguir la col·laboració dels professors, familiars i alumnes del centre, utilitzant l'escolta activa i posant especial atenció en no transmetre la sensació d'interrogatori, compartint significats i expressant en tot moment suport i acceptació vers els interlocutors.

Durant l'observació, podrem agafar informació de dins de l'aula, en reunions entre professors, en els moments d'esbarjo i en l'entrada i sortida del centre. Això ens permetrà contextualitzar l'objecte de la nostra observació i valorant la situació segons les nostres pròpies percepcions, sense mediadors, doncs no podem obviar que no és el mateix que ens expliquin que els alumnes de P5 no estan motivats a aprendre, que veure "in situ" la dinàmica de la classe i la interacció entre alumnes i professors. Aquesta observació serà estructurada, amb una sèrie de ítems que vulguem valorar, com la motivació dels alumnes i professors, les habilitat socials i emocionals, la inseguretat i com es comuniquen entre els professors. Ja que són ítems ja valorats prèviament per la demanda del centre. Els ítems es registraran en un document amb unes categories predefinides.

A més, l'observació serà participant, així ens podem apropar directament als subjectes d'estudi. En aquest sentit, tindrem en compte la reactivitat que pot ser donada i prèviament parlarem amb el professor i els alumnes per concretar quin serà el nostre rol i de quina manera participarem en la sessió de classe.

L' Anàlisi dels documents es realitzarà a partir dels documents elaborats durant l'observació, a més d'analitzar els seguiments que realitzen els professors als alumnes, la memòria del centre per veure l'evolució de les accions i els currículums dels professors per valorar la seva formació continuada. També serà interessant donar un cop d'ull al projecte educatiu i curricular del centre i el pla d'atenció a la diversitat per tenir present de quina manera es tracten els casos d'alumnes que necessiten una atenció més específica, motiu pel qual poden ser alumnes que no mostrin interès a la classe i d'alguna manera trenquin el ritme d'aprenentatge. Tota aquesta documentació s'haurà de conseguir gràcies a la colaboració i comunicació dels professors, els alumnes i el resta del equip educatiu.

No hem d'oblidar que l'entrevista serà una eina fonamental la qual utilitzarem per a l'obtenció d'informació que posteriorment analitzarem. Aquesta entrevista podrà ser no estructurada de manera que només calgui un guió dels temes o qüestions a tractar, o bé estructurada de forma que les preguntes que es formulin ja estiguin preestablertes. Sigui quina sigui la modalitat escollida, procurarem mantenir un alt nivell d'empatia i evitarem emetre judicis de valor per tal de crear un clima de complicitat i confiança. En el cas del centre d'Educació Infantil, l'entrevista estructurada ens pot apropar a la realitat familiar dels infants, a les rutines que segueixen a casa, a la dinàmica familiar que viuen i, d'aquesta manera, compartir objectius i responsabilitats amb els familiars per tal d'aconseguir la col.laboració desitjada que ens permeti avançar en la consecució dels objectius establerts com la motivació de l'alumnat.

AJUST DEL PLA DE TRABALL

El problema al quan ens enfrontem al tractar amb els alumnes d'aquest Col·legi d'Educació Infantil i Primària és bastant global i per tant, necessita d'un abordatge global. Així que, la intervenció psicoeducativa ha d'anar dirigida a modificar el context on es construeix el problema sobre el que es pretén actuar.

L'objectiu general de la nostra demanda consisteix en canviar el context intentant atendre tots els factors que causen un dèficit en l'educació dels nens de quint de primara. Per tant, la nostra intervenció va dirigida tants als alumnes, com als tutors o professors, com als pares ja que modificar un context representa col·laborar activament, tots els agents rellevants, per a la dissolució del problema, el qual és causat per multiplicitat d'agents. Aconseguir aquesta col·laboració implica compartir la representació del problema i el sentit i significat de la intervenció que es proposa.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (12.6 Kb)   pdf (92.9 Kb)   docx (17.7 Kb)  
Leer 7 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com