ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

PAC 3 PSICOLOGIA DEL DESARROLLO


Enviado por   •  18 de Diciembre de 2013  •  1.788 Palabras (8 Páginas)  •  541 Visitas

Página 1 de 8

Josep Gibert Manzanero

PAC C: Desenvolupament a l’adolescència i joventut

1.1. “ ..el adolescente marque distancia con los adultos –especialmente con los padres–“.Són normals les confrontacions entre l’adolescent i els pares. Per ells els amics ho són tot i els pares no representen res.

“Que aparezcan grupos espontáneos a partir de los nuevos contactos que se hacen a esas edades es importante para el desarrollo del adolescente”. Importància de l’aparició dels grups d’iguals per a la correcta socialització dels adolescents.

“Los adolescentes necesitan experimentar para conocerse, ponerse a prueba,.”. La principal característica de l’adolescent en cercar la identitat, és la confusió, que el porta a experimentar diferents papers en els diferents ambients on actua.

“Porque si los hijos ven que se respeta su intimidad y sus reservas, cuando ganan en seguridad vuelven a compartir algunas cosas”. Podem parlar dels diferents estils educatius familiars, l’adequat és el democràtic, es respecten els drets de pares i fills, l’adolescent adquireix autoestima, maduresa, i al no rebre una excessiva pressió comparteixen les coses.

“Si un adolescente es realmente solitario, no se socializa... sí que puede denotar una elevada inseguridad o algún trastorno de conducta, y en este caso el aislamiento puede ir a más, hacerle sentirse excluido..”. Poden tenir dificultats per relacionar-se per inseguretats, físiques o d’altres, això farà difícil que els altres companys s’acostin a ells, pot acabar en marginació social (persones amb nivell escàs en la vida social ).

( Pàg. 336, 347, 357, 361, 420, 421 Psicología del Ciclo Vital )

1.2. Es passa d’immadur a madur sexualment. Comença la producció hormonal. Les hormones són responsables dels canvis físics.

Augmenten repentinament moltes parts del cos. Hi ha un augment de pes, altura, i més tard el cap, també el nas, orelles.

Creixement dels òrgans interns, mentre es creix de tamany, aquests creixen. Els pulmons tripliquen el pes, el cor duplica el tamany, els globus oculars s’allarguen. El cabell és més greixós, aparició d’acné.

Apareixen canvis que els transformen en homes i dones, maduresa sexual, les característiques sexuals primàries, que impliquen els òrgans reproductors i les secundàries, visibles en l’exterior del cos. Major talla, més massa muscular en els nois, més pel a la cara. Les noies presenten pits més grans i més corbes.

Canvis cognitius:

El raonament hipotètic-deductiu:

A partir d’un problema poden deduir hipòtesis específiques sobre el que pot passar. La solució dels problemes comença amb la possibilitat i prossegueix fins arribar a la realitat.

Es converteixen en constructors destacats de teories sobre qualsevol aspecte de la vida quotidiana.

La construcció de conceptes sobre un mateix:

Pensen molt en com els consideren els demés. Aquesta etapa s’acompanya de l’egocentrisme, considerant-se únics. L’egocentrisme reflexa la cerca de la seva identitat.

La presa de decisions en l’adolescència:

Prenen per primera vegada decisions personals amb conseqüències importants en el seu futur.

La capacitat per prendre decisions augmenta ràpidament en la primera adolescència.

Es necessita alguna cosa més que una simple competència cognitiva per prendre decisions efectives.

Alteracions en el desenvolupament cognitiu:

Poden sorgir alteracions en els processos de pensar, formació de conceptes, solució de problemes.

Podem assenyalar el pensament esquizofrènic, també trastorns amb component neuròtic, com: el dubte immotivat, les obsessions i les fòbies.

Trastorns que afecten l’àmbit cognitiu i verbal i les corresponents conductes. Com: fuga d’idees, la prolixitat, perseverança, llenguatge incoherent, trastorns en el ritme del pensament.

1.3. Fases que identifica Marcia:

Identitat immadura, absència d’eleccions autònomes. Es guia per les eleccions que realitzen els demés. S’accepten les imposicions procedents de les figures d’autoritat o les prescripcions d’amics.

Confusió d’identitat, que travessen tots els adolescents, absència de conflictes. No els interessa acceptar compromisos, no senten pressió per escollir.

Identitat negativa, caracteritzada per elecció reactiva, s’opta per una identitat oposada a la esperada en l’entorn familiar. Reacció de l’adolescent davant les pressions dels pares.

Moratòria, resultat d’una decisió en que s’intenta escapar de pressions externes i dels compromisos dels adults. No és evasió de responsabilitat, sinó que es prepara per prendre una decisió.

Consecució de la identitat, l’última fase de la formació de la identitat és l’obtenció de la mateixa. Augmenta la confiança en un mateix i proporciona la capacitat per mantenir una identitat pròpia, continua i estable. Procés recíproc, en interacció amb els demés.

Aspectes que influeixen en el desenvolupament de la pròpia identitat en l’etapa de l’adolescència i joventut.

Identitat corporal Canvis fisiològics, importància de la imatge corporal, importància de l’opinió dels altres, això provoca inseguretats. El que més influeix en la seva autoestima és la valoració de l’aspecte físic.

Identitat sexual El desenvolupament psicosexual és important en el desenvolupament de la auto identitat, la sexualitat adolescent està influïda per el context social. Apareix l’orientació sexual en aquesta edat.

Identitat i gènere La formació de la identitat segueix camins diferents en cada sexe. Els factors ambientals són els que proporcionen aquest desenvolupament estereotipat del rol de gènere.

Identitat ètnica En les societats contemporànies és molt complexa trobar la pròpia identitat, especialment difícil per aquelles que pertanyen a minories ètniques. Dubten si adaptar-se a la cultura dominant o donar importància a la etnicitat. Troben difícil buscar el seu propi jo, i poden entregar-se a una identitat negativa.

Paper dels pares en el desenvolupament de la identitat Els pares constitueixen l’entorn principal en la presa de decisions, tenen un paper important en la consecució de la identitat. Es necessari un control equilibrat per facilitar

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (12 Kb)  
Leer 7 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com