ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

EDUCACION SOSTENIBLE


Enviado por   •  9 de Octubre de 2013  •  1.105 Palabras (5 Páginas)  •  178 Visitas

Página 1 de 5

Vivim en un món insostenible. Les creences, idees i percepcions que hem tingut fins a l’actualitat ens han portat a l’actual estat del món, caracteritzat per: el dualisme, racionalisme, linealitat, antropocentrisme i reduccionisme. Les coses que fem i pensem no són les mateixes, i a més a més , fem les coses buscant una recompensa, és a dir, no fem les coses que faríem si fóssim lliures. Realitzem contínuament accions instrumentals.

Per aconseguir una acció sostenible hem de tenir en compte totes les dimensions: econòmica, ambiental, social i cultural. Totes estan relacionades i formen un conjunt sistèmic, de manera que un canvi en una d’aquestes dimensions influeix a totes les altres.

Per poder transformar aquest estat del món hem d’educar per a la sostenibilitat, superant les divisions que existeixen i canviant la visió del món que tenim ja que ja no funciona. Aquesta educació ha de refer les connexions, intentant tornar a crear comunitat per poder realitzar el canvi de model.

Actualment no tenim visió del món. La percepció dels límits ha provocat aquesta situació i aquest problema és l’eix del canvi de cultura. Per això, en primer lloc hem de conèixer el límits. Això vol dir aprendre a respectar els ritmes personals i biològics, connectar amb el teu cos i aprendre a actuar sencerament, adonar-se’n en cada moment del que toca, actuar amb ple convenciment, sense pensar en altres coses, estant adequats en allò que es fa.

Per transformar aquest model actual és imprescindible un canvi de valors, no a nivell intel•lectual, sinó un canvi de l’interior de les persones, referint-nos a canviar el nivell mític: hem de transformar els mites que existeixen, transformar aquelles creences que creiem que són inqüestionables, i canviar la manera de mirar les coses, es a dir, la percepció. Es necessari procurar ensenyar a mirar les coses i a ser receptius, percebre d’un altra forma i saber contrarestar la nostra ment, estant atents allò que tenim davant; i a la vegada variar la manera de com encaixem les experiències, i quan i com incorporem el que percebem.

Un altre aspecte a canviar són el símbols, com que un canvi de cultura requereix un canvi de símbols, es necessari desglossar les nostres creences i idees i reinterpretar les coses. Hem d’entendre la força que tenen el símbols i saber resimbolitzar-los. Aquest aspecte de canviar les creences és el més difícil de realitzar. Tot això fa referència a la necessitat de cuidar el planeta. Hem de deixar de banda el consumisme, l’apropiació de les coses, el model depredador que caracteritza a totes les persones i tenir cura de tot el que ens envolta; tant de les persones, els animals, la natura...El consumisme ve provocat per l’obsolescència programada. El fet que el productes tinguin una vida limitada ha fet que la societat augmenti encara més el consum. Això implica un cicle de problemes, que van des de la contaminació i degradació del medi ambient, fins a la violació del drets humans.

Relacionat amb el canvi de valors, també es important integrar totes les dualitats que existeixen. Integrar el cos i la ment , el pensament i la matèria. La nostra cultura creu que el que pensem no influeix en el mon exterior, diem coses i fem d’altres. Però per arribar a aquest canvi hem d’aprendre a responsabilitzar-nos del què diem i el que fem sent conscients de que influeix i condiciona el futur més proper i llunyà.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6.8 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com