ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Guia Didactica


Enviado por   •  11 de Enero de 2015  •  2.931 Palabras (12 Páginas)  •  109 Visitas

Página 1 de 12

EL SUPERMERCAT. GUIA DIDÀCTICA.

1. Grup destinatari.

El material multimèdia El Supermercat està pensat per al segon cicle d’Educació Infantil, especialment per a l’aula de cinc anys si es pretén treballar amb un cert nivell d’autonomia. Tot i això, la mestra ha d’acompanyar a l’infant. A mida que l’infant es familiaritzi amb el funcionament del joc i en les properes ocasions de jugar-hi podrà prendre més autonomia. També es pot utilitzar amb infants de quatre anys, però la presència de la mestra és imprescindible en aquest cas.

2. Àrees de coneixement.

Les àrees més tractades són l’Àrea d’Identitat i Autonomia Personal, a través de tot el que es refereix a l’alimentació, i l’Àrea de Medi físic i Social, a través d’un tipus de comerç. L’àrea de Comunicació i Representació també és treballa, especialment pel que fa al llenguatge matemàtic, la lògica i les tipologies textuals.

3. Unitat didàctica de referència i tema.

Aquest material pot formar part de la unitat didàctica “L’alimentació” per la gran quantitat de continguts que es tracten referits a aquest tema. És evident que hi ha una clara relació entre els aliments i els supermercats. De la mateixa manera que les unitats didàctiques, permet treballar aprenentatges molt diversos entorn a un tema central. Per això, es recomanable emmarcar-lo dins la realització d’una unitat didàctica.

4. Objectius.

Objectius

Conèixer el nom dels aliments.

Identificar algunes característiques dels aliments.

Reconèixer l’estructura de l’organització espacial dels supermercats (seccions).

Prendre consciència dels productes més freqüents que podem trobar a un supermercat.

Conèixer el procés de compra i totes les situacions inherents.

Adquirir un cert domini en el maneig del ratolí.

Identificar la tipologia textual d’una llista de compra.

Adquirir l’hàbit i la noció de la importància de les llistes de compres.

Valorar l’ús social de l’escriptura i la seva funcionalitat.

Resoldre situacions que impliquin contar.

Iniciar-se en l’ús de la moneda (l’euro).

Reforçar la noció i la representació numèrica de l’1 al 10.

5. Continguts.

Continguts Tipus Àrea

Els aliments Conceptual Identitat i autonomia

Consells de compra Identitat i autonomia i medi físic i social

Les seccions del supermercat Medi físic i social

Les llistes de compres

Els productes del supermercat

Els números de l’1 al 10 Comunicació i representació

Domini del ratolí Procedimental Identitat i autonomia

Reconeixement seqüencial del procés de compra Medi físic i social

Capacitat lògica Comunicació i representació

Recompte

Comprensió d’ordres i pautes

Valoració d’una alimentació equilibrada Actitudinal Identitat i autonomia

Adquisició de seguretat en les activitats quotidianes

Acceptació de dinàmica de treball acordada. Medi físic i social

Reconeixement de la funcionalitat de l’escriptura Comunicació i representació

6. Justificació de la realització del material.

És important una bona alimentació des de la infància per a tenir una vida saludable i evitar els problemes relacionats amb el consum d’aliments. Una unitat didàctica entorn a la nutrició i l’alimentació contribueix a que els infants valorin la seva importància. Això, sumat al fet de que l’escola assumeix cada dia més competències, fa que no es pugui donar per fer tot allò que és quotidià. Tampoc el que pertany a l’àmbit social, com ser capaç de comprar en un supermercat, perquè també és responsabilitat de l’escola.

De la gran quantitat de possibilitats que ens ofereixen els recursos informàtics em sembla especialment interessant la oportunitat de dissenyar escenaris i situacions on l’infant pot adquirir un rol i un protagonisme. Per aquest motiu i juntament amb el de la motivació, el material que he elaborat pretén tenir un aspecte semblant al d’aventura gràfica. Com a conseqüència d’això, el personatge principal és un infant que demana la col•laboració de l’alumne per tal d’engrescar-lo en el joc i l’estructura del joc és la mateixa que en un procés de compra real.

7. Descripció general i orientacions d’ús.

El programa utilitzat per a l’elaboració d’aquest material és el Microsoft Office PowerPoint 2003, a més de l’Audacity i el Photoshop.

A trets generals, l’estructura es bifurca en donant lloc a dues opcions: jugar al joc de fer la compra i veure consells. La darrera complementa i acompanya el material, ja que la part principal és la del joc. Aquest es desenvolupa de la mateixa manera que un procés de compra real en un supermercat: elaborar la llista de la compra, agafar un carret, cercar les seccions del supermercat on cal anar, triar el producte i ficar-lo al carret, anar a la caixa per pagar, posar-ho tots dins bosses i tornar el carro (pensant a agafar l’euro!). A més de la missió principal, també és possible interactuar de forma opcional amb els personatges que apareixen al llarg del joc, fent clic a sobre perquè parlin.

8. Representació del material.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (22.8 Kb)  
Leer 11 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com