ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Finançament de les Comunistas Autonomes


Enviado por   •  8 de Noviembre de 2022  •  Documentos de Investigación  •  2.056 Palabras (9 Páginas)  •  81 Visitas

Página 1 de 9

[pic 1]

FINANÇAMENT DE LES COMUNITATS AUTÒNOMES

ECONOMIA ESPANYOLA

[pic 2][pic 3]


INTRODUCCIÓ

A Espanya coexisteixen dos sistemes de finançament que són molt diferents entre ells. Un d’ells s’anomena sistema foral que s’aplica al País Basc i a Navarra, mentre que en la resta d’Espanya es regeix pel sistema comú que s’aplica amb algunes peculiaritats a Canàries.

EL RÈGIM FORAL

El sistema foral és un sistema de finançament, caracteritzat pels País Basc i la Comunitat de Navarra, on les comunitats tenen un elevat nivell d’autonomia fiscal. Ells recapten íntegrament les principals figures tributàries que conformen el sistema fiscal espanyol, es regulen amb les restriccions imposades per la Unió Europea i algunes limitacions generals (la pressió fiscal ha de ser similar a la resta d’Espanya).

La recaudació dels impostos es realitza pels territoris i contribueixen al finançament de càrregues generals de l’Estat no assumides, a través d’una quantitat denominada aportació.

La base de l’aportació parteix de les càrregues de l’Estat que no han estat assumides per les institucions forals i a aquesta quantitat se li descompta el déficit de l’Estat. Aquests ajustament es multiplica per l’índex d’imputació, el qual ha de reflectir la capacitat de pagament de cada comunitat foral. Seguidament, la quantitat obtinguda s’ajusta fins arribar a l’aportació líquida a pagar. Aquests ajustaments consisteixen en descomptar els ingressos estatals que s’ha quedat en mans de la hisenda central.

L’ajust del consum de l’IVA és una peça molt important pel sistema foral. Donat que aquesta recaptació grava les importacions des de països no comunitaris i és responsabilitat exclusiva de l’Estat. Per tant, s’haurà de transferir a les hisendes forals la part dels ingressos que els hi correspongui. A més a més, cal tenir en compte que qui recapta en primera instància l’impost no és qui realment el soporta. L’impost es pagat pels consumidors finals, però els ingressos els realitzen les empreses en proporció de valor afegit en cada una de les etapes del procés de producció. Per aquest motiu, és necessari tenir en compte el pes de cada comunitat foral en el consum i en la base de l’impost a nivell nacional. En el cas dels impostos especials es fa un ajustament molt similar a aquest.

EL RÈGIM COMÚ

El sistema de finançament de règim comú, es regeix per quatre elements bàsics. En primer lloc tenim el repartiment de recursos i competències tributàries entre les administracions que determina la capacitat fiscal bruta de les comunitats autònomes i el seu marge per augmentar o disminuir els impostos que els hi han estat cedits. En segon lloc trobem les necessitats de despesa, les quals descriuen com haurien de repartir-se els recursos disponibles entre els territoris que l’engloben perquè tots ells siguin capaços de finançar una serveis similars. Els dos últims són un sèrie de transferències que flueixen horitzontalment i verticalment amb l’objectiu d’igualar els recursos amb els que compten els territoris amb diversos nivells de renda per prestar els serveis de la seva competència. La llei del BOE que regeix el règim comú és la denominada “Ley 22/2009” .

https://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-2009-20375

Dins del règim comú, Canàries  posseeix un règim econòmic i fiscal especial per raons històriques i geogràfiques, que s'ha regulat tenint en compte les disposicions de la Unió Europea sobre regions ultraperifèriques; com és el cas de l’IVA ja que enlloc d’aquest, tenen el denominat IGIC.

Ceuta i Melilla  són dues ciutats que participen del finançament autonòmic, de conformitat amb els seus estatuts d'autonomia i també del règim de finançament de les hisendes locals. Apart, disposen d'un règim de fiscalitat indirecta especial, caracteritzat entre altres aspectes perquè al seu territori s'aplica l'Impost sobre la producció, els serveis i la importació, enlloc de l'IVA.

Juntament amb els recursos que el sistema de finançament proporciona a les comunitats autònomes, disposen de més recursos : tributs propis, transferències dels Pressupostos Generals de l'Estat, fons de la Unió Europea... De la mateixa manera, les comunitats autònomes poden accedir al finançament acudint a l’endeutament, en els termes previstos a la normativa vigent.

EL REPARTIMENT DE RECURSOS I COMPETÈNCIES TRIBUTÀRIES

El quadre 1 resumeix el repartiment dels recursos i competències tributàries entre els diversos nivells de l’administració espanyola i els territoris.

Quadre 1: Recursos i competències normatives en matèria tributària cedits a les Comunitats Autònomes

% de cessió dels rendiments

Capacitat normativa

Gestió de l’impost

Criteris de repartiment entre les CCAA

societats

0%

no

no

-

IRPF

50%

no

residència del contribuent

IVA

50%

no

no

consum en la regió

especials

58%

no

no

consum en la regió

electricitat

100%

no

no

consum en la regió

IVMDH

100%

no

consum en la regió

matriculació

100%

no

residència del contribuent

patrimoni

100%

residència del contribuent

Successions i donacions

100%

residència del difunt o del donatari, ubicació dels béns immobles

ITP y AJD

100%

fet imposable de la regió

taxes de joc

100%

joc de la regió

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (16.4 Kb)   pdf (161.6 Kb)   docx (36 Kb)  
Leer 8 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com