ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Assaig filosòfic de la república. Рlató


Enviado por   •  5 de Noviembre de 2013  •  Resúmenes  •  1.075 Palabras (5 Páginas)  •  250 Visitas

Página 1 de 5

ASSAIG FILOSÒFIC DE LA REPÚBLICA. PLATÓ

Resum argumental de l’obra

Llibre II 368c – 376c

En aquest fragment pertany a l’obra de Plató anomenada La República. Plató ens situa a l’escena en una conversa que manté Sòcrates, el protagonista de la història, amb els Sofistes. Al principi de tot Sòcrates i els Sofistes estan conversant sobre la justícia i la injustícia. Sòcrates, més intel•ligent que els Sofistes mostra la seva ignorància davant ells afirmant que no pot sortir en la defensa de la justícia sense abans fer una investigació. La primera reflexió que fa és que hi ha dos tipus de justícia, és a dir, afirma que hi ha una justícia individual, per a l’home en si i una altre que pertany a la justícia de la ciutat. Continua explicant que val més aquesta justícia col•lectiva però que primer de tot s’ha de definir el concepte ciutat i com s’ha creat aquesta per poder arribar a la definició de justícia.

Segons el text i la teoria de Plató, cada persona va agafant un cert rol per poder satisfer les necessitats que provoca la Polis. Com s’acaba de dir, cadascú va creant un rol dins d’aquesta Polis per fi poder crear i consolidar la ciutat. Plató assegura que la ciutat es crea per les necessitats humanes. A continuació, l’autor de La República classifica la gent que pertany a la ciutat: En primer lloc classifica a la classe baixa del poble però, afegeix que encara que cada persona pertany a una classe social determinada els individus no son iguals i cadascú fa la seva tasca en la societat perquè aquesta es desenvolupi molt millor. Assegura que els procedents a aquesta classe són els pagesos, artesans i fins i tot comerciants. Després d’aquesta descripció, argumenta que hi ha d’haver diferents individus amb una força més gran per naturalesa que s’encarreguin de protegir l’interior d’aquesta i protegir-la de l’exterior. Al final d’aquest fragment, els sofistes asseguren que hi ha d’haver algun guerrer que governi la ciutat, anomenat governador. Sòcrates assegura que aquesta es la tercera classe social que hi ha en la ciutat. Els governadors són els encarregats de governar la ciutat, que en aquest cas, són els filòsofs ja que són aquests i només aquests els qui tenen la capacitat per poder agrupar i dirigir la Polis.

Llibre IV: 427c – 445e

En aquest segon fragment a llegir, Plató ens situa un altre cop a l’àgora amb els sofistes. La línia de la conversa entre aquestes dues figures oposades de pensament avança amb la descripció de ciutat, aquesta ja fundada. Segons Sòcrates (i també a la figura de Plató) la ciutat perquè estigui totalment fundada ha de ser justa. Aquesta Polis justa ha de tenir quatre aspectes bàsics: Ciutat prudent, valerosa, moderada i finalment, justa. El primer valor, prudència va dirigit cap als governants i cap als guardians. El segon valor va dirigit explícitament cap als protectors de la ciutat, els governants ja que son ells qui defensaran exterior i interiorment aquesta i aquí es podrà observar, segons Plató, des de fora d’aquesta (en aquest aspecte no entren ni els governants ni les classes populars). A continuació defineix la

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6.3 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com