ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

PLATÓ, Teetet, 148c-150 D. Comentari De Text


Enviado por   •  22 de Febrero de 2014  •  804 Palabras (4 Páginas)  •  2.093 Visitas

Página 1 de 4

Comenta el següent text sobre l’art de la maièutica de Sòcrates

“Al meu art de la maièutica corresponen totes les coses que corresponen a les llevadores, amb l’única diferència que es tracta de fer infantar els homes, no pas les dones, com també de vigilar com pareixen les seves ànimes, no pas els cossos. La cosa més gran del nostre art, tanmateix, consisteix a verificar en la mesura més gran possible si allò que pareix la reflexió del jove és pura aparença i mentida o bé si és quelcom de fecund i veritable (...). Molts em retreuen que plantejo preguntes als altres, però no em manifesto mai sobre cap cosa perquè no tinc gens de saviesa (...). És un fet innegable que aquells qui tracten amb mi no han après res de mi, sinó que per si mateixos descobreixen i pareixen tantes coses belles.”

PLATÓ, Teetet, 148c-150 d.

1-. Expliqueu breument (entre 40 i 80 paraules) les idees principals del text i com hi apareixen relacionades (2 p.).

Aquest text de Plató parla sobre la maièutica de Sòcrates, que significa donar llum al coneixement interior d’un mateix. Sòcrates considera que un filòsof és com una llevadora amb els homes, a través de l’intrsospecció, és a dir, a través del diàleg, Sòcrates fa sortir aquest coneixement que hi ha dins dels homes, ell no ha d’ensenyar res, ja que el coneixement ja es troba dins d’un mateix.

2-. Expliqueu breument el significat dels següents conceptes (1 p.):

a) aparença: allò que no és veritat absoluta.

b) veritable: coneixement interior dins l’home que s’aconsegueix desvelar a través del diàleg.

3-. A què es refereix Sòcrates quan diu que ell no ensenya res i que els joves descobreixen les coses per sí mateixos? (Per respondre, cal que aprofundiu en el pensament de l’autor. Empreu el llenguatge amb propietat.) (3 p.).

Sòcrates considerava que el veritable coneixement es troba dins d’un mateix i, per treure aquest coneixement a la llum utilitzava el mètode del dia-logos, el diàleg, allò que permetrà als homes, a través de preguntes i respostes, descobrir el seu interior, els hi permetra trobar l’essència de la veritat. Aquest mètode es fomentava en l’inducció i el raonament universal. Però aquest procés començava per coneixer-se a un mateix, calia descobrir que hi ha a l’interior d’un mateix, aquest descobrir a un mateix era el procés d’introspecció. Per tant, quan Sòcrates diu que ell no ensenyava res i que els joves descobrien les coses per sí mateixos s’està referint a aquest mètode del dia-logos, i com que, Sòcrates comparava la feina de les llevadores amb la dels

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (4.9 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com