ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Filosofia DETERMINISME


Enviado por   •  29 de Febrero de 2016  •  Apuntes  •  901 Palabras (4 Páginas)  •  379 Visitas

Página 1 de 4

DETERMINISME

En general,la teoria que sosté que res succeeix per atzar, sinó que tot es deu a causes necessàries, de manera que, coneixent les causes o la suma de condicions necessàries d'un succés és possible preveure l'existència i les característiques d'efecte.

El determinisme universal, afirma que tot fenomen de l'univers ocorre segons lleis casuals, pot anomenar-se també principi de casualitat. El determinisme filosófic sosté que també les accions humanes són previsibles i predictibles. El determinisme teológic sosté que la omnisciéncia de déu implica que els successos es troben determinats.

S'oposa a la tesi del determinisme el indeterminisme, i alló oposat al determinisme psicológic o llibertat humana. Els successos en que intervé l'home estan determinats al fatalisme. El determinisme del món gréc, el mecanicisme materialista s'añguns presocràtics dels estoics i el epicuris.

En el període de la filosofia escolàstica la necessitat va ser considerada un privilegi exclusiu de Déu i de les idees divines, o del terreny de la lògica, mentre que la llibertat psicològica de l'home era un supòsit necessari de totes les doctrines religioses de salvació.

El concepte de determinisme apareix amb la ciència moderna dels segles XVII i xviii, que rebutja el model aristotèlic de les quatre causes com explicació dels canvis físics. El model mecanicista de la ciència física clàssica fa enunciar a Pierre simon de Laplace (1749-1827), astrònom deixeble de Newton, en 1814, el rincipi determinista per excelelencia: una ment imaginària poderosa, que conegués en un instant donat tots els fets que succeeixen al món i les lleis a què estan sotmesos, podria conèixer també tots els esdeveniments passats futurs.

Es parla també de determinsime no casual: segons Mario Bunge, un determinisme que substitueix el principi de causalitat tat implica Que obeeix universal (tot abeeix a causes) pel de legalitat universal (tot s'entén lleis, coses o no)

Aquest determinisme expressa el supòsit de la fisica clássica segons el cual els fenómens de la natura podien ser coneguts segons lleis casuals cada cop més exactes y precises.

Però l'aparició de la física quàntica han restat universalitat a aquest principi de determinació causal: la física no admet que existeixi un límit indefinit de precisió en descripció dels fenòmens, i afirma que, a causa del denominat principi dlindeterminaciói formulat per wu Heisenberg no és possible formular prediccions definides pel conjunt dels successos subatómicos Físics i filòsofs discuteixen sobre com interpretar l'indeterminisme de ja física quàntica i si, fins a quin punt, obliga a revisar la teoria del determinisme causal tal com ho ha sostingut i entès la física clàssica.

el determinisme filosòfic, per la seva banda, és la Teoria que afirma que també ales decisions humanes es troben sotmeses al determinisme universal, de manera que, de la mateixa manera que qualsevol fenomen de la naturalesa, conducta humana obeeix a lleis causats. En principi una afirmació aquesta índole sembla negar l'existència del lliure albir, o llibertat humana, així com, al revés, afirmació que l'home és lliure en la seva decisió de poder actuar o no sembla negar la validesa universal del determinisme.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6 Kb)   pdf (70.4 Kb)   docx (745.7 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com