ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Resumen La Plaça Del Diamant


Enviado por   •  11 de Febrero de 2014  •  7.143 Palabras (29 Páginas)  •  310 Visitas

Página 1 de 29

espai de la novel•LA

La novel•la està ambientada a Barcelona, però a la novel•la també trobem altres espais. Així doncs trobem la platja on anaven abans de que l'Antoni nesqués, la colònia on l'Antoni va haver de anar o també es parla del front de batalla. Però sobre tot a l'obra de Mercè es troben molts espais interiors. D'aquesta manera trobem la casa del Quimet, la casa de la mare del Quimet, la casa del pare de la Natàlia, la casa de l'Antoni l'adroguer, la casa del amos de la Natàlia, la casa de l'Enrriqueta, el Monumental, la botiga de l'adroguer, el taller del Quimet, l'Esglesia, el colomar, el bar del nuvi de la Rita i la pastiseria on la Natàlia treballava. D'altra banda trobem espais exteriors com: el parc Güell, la plaça del Diamant, els jardins de la casa dels amos de la Natàlia, el carrer Gran i altres.

Mercè Rodoreda utilitza una técnica molt bona per a descriure tots els espais on es troba la Colometa, així trobem moltes descripcions a la novel•la on l'autora descriveix tot allò que la vista pot captar d'una manera molt realista.

TEMPS DE LA NOVEL•LA

La novel•la podem dir que abraça des de ~1928 fins al 1950, els añs poden variar entre dos ans per damunt o per davall ja que a l'obra no es veu explicitament l'any que comença ni l'any en que acaba. Però sovint a l'obra ens adonem que apareixen certs actes de la historia d'Espanya on a la novel•la els destaca. És el cas de la 2ª República, 14 d'abril de 1931, on destaca l'acció del Quimet, el qual amb la seva moto i el seu fill darrera va corre pels carrers de barcelona ondejant la bandera republicana. Així doncs la novel•la abraça una generació, osiga 30 anys, des de el casament de la Natàlia fins al casament de la Rita.

A quasi tota l'obra trobem un estructura lineal, malgrat això al comensament de l'obra el Quimet promet a la Natàlia que en un any es casaran. Durant el temps de guerra i posguerra trobem moltes vegades la técnica del flashback, aquesta tecnica s'utilitza per a que la Natàlia pensi en temps anteriors com quan hi hera amb el Quimet tot just abans de la guerra que va esguerrar la seva vida.

Durant el començament de l'obra es veu com entre capítol i capítol el temps que passa no és molt exagerat, malgrat que trobem un pas d'un any entre que la colometa i el Quimet es casen i un any i mig cuan neix la Rita. Però a mesura que la historia es va ampliant el transcurs del temps es fa més i més gran, també durant l'obra que comença amb uns capítols molt llargs i durant l'època de guerra i postguerra el capítols es tornen molt reduits.

PERSONATGES

PERSONATGES PRINCIPALS

Natàlia: És el personatge principal de l'obra. A mesura que l'obra es va ampliant Natàlia canvia d'actitud sobre tot al casar-se amb el Quimet, el qual de primeres li va camviar el seu nom, Colometa. Natàlia es un personatge inocent, plena de bondat i inteligencia, malgrat això al casar-se amb el Quimet, va canviar i va deixar de ser la jove i lliure que sortia a ballar a les festes i que treballava a la pastiseria. Casant-se amb el Quimet, Natàlia va convertir-se en la seva esclava, ella no teenia veu nit vot a la seva casa. Però a mesura que els anys passen la cosa es va complicant i Colometa ha de començar a treballar a més de fer-se carrec dels nens i la casa. Clarament la Colometa després d'haver viscut mil histories durant la guerra i postguerra queda una mica trastornada. Aquest aspecte queda remarcat al capítol XXXVI quan la Natàlia repentinament comença a perseguir a una dona i arriba a l'Esglesia, allí veu una mena de bombolles de color vermell que ella diu que és la sang dels morts del front d'Aragò. També s'ha de subrrallar obsesio que tenia amb els coloms, els quals els escoltava per totes bandes i tenia l'olor d'aquestos impregnada al nas. Al final del llibre veim una Nàtalia cremada, vella, insegura i sobretot boja.

En quant al concepte de Natàlia-Colometa-Natàlia veim com tot just haver conegut la Natàlia al Quimet perd la seva identitat i passa a ser Colometa, i que fins que no es casa amb l'Antoni no la torna a recuperar. Cal dir que en la meva opinió tal i com he entes la novel•la, la Natalia només és feliç quan la seva identita de Natàlia està vigent.

Quimet: És l'espos de la Natàlia, aquest personatge te com a característica ser un home posesiu i molt masclista, pot ser un tipus d'home molt actiu en aquella època. Quimet domés pensa en ell mateix, veim com té a la Colometa com un objecte la qual es deixa endur pels recursos del seu home. Quimet va llevar la identitat a la Natàlia que tot just haverla conescut li va anomenar Colometa. Així Quimet és un home sense sentiments, no estima a la seva mare, no es veu cap mena de acció que confirmi que estimava als seus fills, ni a la seva dona. El que de veres li agradava era treballar, menjar, queixar-se i sobretot que li fesin més atenció de lo normal, com quan deia que li feia mal la cama. Quimet utiltza un metode per a que la Natàlia li fes més antenció i és poses gelosa, durant tota l'obra quimet sol repetir un nom de dona, Maria, aixó o fa per engelosir a la Colometa i que aquesta se li aferri més. Finalment cal esmentar que el personatge del Quimet no varia durant l'obra i que hi ha una relació entre ell i els coloms, perque al morir ell l'últim també colom mor.

PERSONATGES SECUNDARIS

Toni: És el fill major del matrimoni de la Natàlia i el Quimet,destaca per ser un nen que de petit va ser molt entremaliat i molt ploralenc pot ser a causa de una dificil infantesa, ja que va rebutjar des de molt petit el pit de la seva mare. Però el personatge de l'Antoni ( que comneça a dir-se Toni a partir del casament de la seva mare amb l'adroguer) começa a camviar en quant el seu pare se'n va al front d'Aragò, però sobretot quan retorna de la colònia. En arribar de la colònia, Antoni deixa de ser com era abans, ya no parla no fa res, és com si fos un nen gran. Però a partir del casament de la seva mare amb l'adroguer l'Antoni torna a parlar i es sent més viu fins i tot va a escola. Finalment exerseix el servici militar a Barcelona i tal com ell va dir, es suposa que en acabar treballarà d'allò que li agrada, ser abotiguer a la tenda de l'Antoni.

Rita: És la germana petita del Toni. Va viure tota la seva infantesa en un ambient tenebros com és la guerra. Era una nena que tenia uns trets molt parescuts als del seu pare. Durant la seva infantesa va viure més

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (40.3 Kb)  
Leer 28 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com