ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

El vòlei platja, al igual que el voleibol, es un esport que es juga entre dos equips en una pista de joc dividida per una xarxa.


Enviado por   •  1 de Abril de 2016  •  Apuntes  •  1.461 Palabras (6 Páginas)  •  333 Visitas

Página 1 de 6

VOLEIBOL PLATJA

ORÍGENS

El vòlei platja es va començar a jugar a les platges de Santa Mònica, a Califòrnia, cap al 1920. Els anys 60 i 70 van començar a aparèixer competicions professionals. Reconegut oficialment per la Federació Internacional de Voleibol el 1986, és esport olímpic des del 1996 als jocs d'Atlanta. Actualment, hi ha un nombre important de competicions professionals de vòlei platja, tant en categoria masculina com femenina, sobretot als Estats Units i al Brasil.  A Europa no va aparèixer fins a l'any 1927 en unes platges de França.

REGLAMENT

El vòlei platja, al igual que el voleibol, es un esport que es juga entre dos equips en una pista de joc dividida per una xarxa.

OBJECTIU

L'objectiu del joc per a cada equip és, enviar la pilota regularment sobre la xarxa perquè caigui a terra en la pista de l'oponent i evitar que la pilota caigui a terra en la pista pròpia.

TERRENY DE CAMP

La pista de joc és un rectangle de 16 m x 8 m, envoltat per una zona lliure, amb un mínim de 3 m d'ample. Un mínim de 7 m sobre la superfície de joc ha d'estar lliure de qualsevol obstacle. El terreny ha d'estar compost de sorra anivellada, el més plana i uniforme possible, lliure de roques, petxines i qualsevol element que presenti risc de tall o lesions per els jugadors.  Dues línies laterals i dues línies de fons delimiten la pista de joc. Tant les línies laterals com les de fons es marquen a l'interior de la pista. NO existeix la línia central.Todas les línies són de 5 - 8 cm de ancho.Todas les línies han de ser d'un color que contrasti marcadament amb el color de la sorra. Les línies de la pista han de ser cintes fetes d'un material resistent i qualsevol objecte per fixar-les que estigui exposat sobre la sorra ha de ser d'un material flexible i suau.

[pic 1]

XARXA

La xarxa mesura 8.5 m de llarg i 1 m (+/- 3 cm) d'ample quan està tensa, i es col·loca verticalment sobre l'eix del centre de la pista. Està feta amb quadres de 10 cm per costat. Al llarg de la vora superior i inferior, un banda horitzontal de 7-10 cm d'ample, feta de lona, preferible de blau fosc o colors brillants, està cosida a tot el llarg de la xarxa. Cada extrem de la banda superior té una perforació, amb un cordó (corda) que es lliga als pals per tensar la part superior de la xarxa. Per l'interior de la banda superior passa un cable flexible ia l'interior de la banda inferior passa una corda. Tots dos subjecten la xarxa als pals i manté tensa totes les seves parts. Es permet col·locar publicitat en les bandes horitzontals de la xarxa. L'alçada dela xarxa ha de ser 2.43 m per a homes i 2.24 m per a dones.

PILOTA

La pilota ha de ser esfèrica, fet d'un material flexible (cuir, cuir sintètic, material similar) que no absorbeixi humitat, ja que algunes trobades poden jugar-se sota la pluja. En el seu interior porta una càmera o bufeta de cautxú o material similar. La pilota és de colors brillants (Ex. Taronja, groc, rosa, blanc, etc.). Pesa entre 260 i 280 g.

JUGADORS

L'equip, a diferencia que al voleibol, el formen exclusivament dos jugadors i un d'ells actua de capità, encara que els dos jugadors poden demanar temps per a descans (temps mort). Els jugadors no tenen posicions fixes sobre la sorra del terreny de joc. No hi ha canvis ni substitucions. En cas de lesió es pot disposar una única vegada en el partit d'un temps de 5 minuts de recuperació, comptats des del moment que el personal mèdic acreditat arribi a la pista.

VESTIMENTA DELS JUGADORS

La indumentària dels jugadors consisteix en pantalons curts o vestit de bany, una samarreta i poden utilitzar gorra.

DURADA

Els partits es disputen a tres sets, guanya l’equip que primer dos. Cada set es juga a 21 punts amb dos d'avantatge, i el set decisiu, en cas de ser necessari el tercer, a 15 punts amb dos d'avantatge. Cada 7 punts disputats (o 5 en el tercer set) es produeix un canvi de camp.

FALTES

Els jugadors són lliures de col·locar-se en qualsevol posició. NO hi ha posicions determinades en la pista. NO existeixen faltes de posició.

La conseqüència d'una falta ha de ser sempre la pèrdua de la jugada; l'adversari del equip que comet una falta guanya la jugada. Si dos o més faltes són comeses successivament, només s'atendrà a la primera d'elles. Si dos o més faltes són comeses simultàniament per dos adversaris, es declara DOBLE FALTA i es repeteix la jugada.

Algunes faltes:

  • QUATRE TOCS: un equip toca la pilota quatre vegades abans de tornar-lo.
  • TOC AMB SUPORT EXTERN: un jugador es recolza en un company o en una estructura o objecte per assolir la pilota dins l'àrea de joc.
  • PILOTA DETINGUT: un jugador no colpeja la pilota, a excepció d'una acció defensiva d'una rematada forta o quan es produeix un contacte simultani per dos adversaris sobre la xarxa que constitueixi "pilota detingut".
  • DOBLE COP: un jugador colpeja la pilota dues vegades consecutives o la pilota toca successivament diverses parts del seu cos.

CONDUCTA INCORRECTA

La conducta incorrecta d'algun membre de l'equip cap als oficials, adversaris, company d'equip o espectadors es classifica en quatre categories d'acord al grau de l'ofensa.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (8.7 Kb)   pdf (110.8 Kb)   docx (17.2 Kb)  
Leer 5 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com