ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Farmacologia i endocrinologia del comportament


Enviado por   •  22 de Mayo de 2023  •  Resúmenes  •  2.647 Palabras (11 Páginas)  •  31 Visitas

Página 1 de 11

[pic 1]

PAC síntesi

[pic 2]

Nom i Cognoms: CARMEN SEGURA POZO

Data: 27/11/2020    

10.528 Farmacologia i endocrinologia del comportament

[pic 3]

Indicacions

En aquesta PAC es tractaran conceptes i principis bàsics de la farmacologia (capítol 1, Balada et al., 2012) i els següents continguts del llibre Stahl: psicosi i esquizofrènia (capítol 4), agents antipsicòtics (capítol 5), trastorns de l'humor (capítol 6), antidepressius (capítol 7), estabilitzadors de l'humor (capítol 8) i trastorns d'ansietat i ansiolítics (capítol 9).

Consulteu al Pla Docent el material concret que serà objecte d’avaluació en aquesta PAC.

Criteris d’avaluació:

- Contestar de forma CLARA i ADEQUADA a totes les qüestions plantejades.

- L’exposició RAONADA, CLARA i SINTÈTICA dels continguts de la prova.

- El NIVELL D’ANÀLISI assolit en la resolució de les diferents qüestions plantejades.

- L’ÚS CORRECTE dels diferents conceptes i termes que s’utilitzin per a la seva resolució.

- Es valorarà la UTILITZACIÓ DE BIBLIOGRAFIA adequada.

- La puntuació de cada pregunta està indicada a cada pregunta.

- Aquesta PAC suposa el 50% de la nota final de l’AC.

- És necessari superar aquesta PAC per tal d’aprovar l’AC.

Format de lliurament:

- Les preguntes hauran de ser contestades en aquest mateix arxiu. Es tracta d’un document de Word amb format de formulari. L’extensió per a cada resposta està limitada i la teniu indicada a cada pregunta.

- MOLT IMPORTANT: comproveu que podeu obrir i utilitzar sense problemes aquest arxiu al vostre ordinador, així podrem solucionar amb antelació problemes en aquest sentit. No espereu fins l’últim moment.

- No s’admetrà cap PAC contestada en un arxiu diferent a aquest.

- Recomanem entregar la PAC en format .pdf.

Data límit de lliurament: 2 de desembre de 2020

        

   

Principis generals de la farmacologia

Pregunta 1

Observa la taula i digues si les següents afirmacions són certes o falses, justificant totes les respostes:

FÀRMAC

Ki (nM)

EC50 (nM)

A

0,1

20

B

10

100

a) Podem dir amb total seguretat que el fàrmac A és un agonista total.

Resposta (400 caràcters; 0,5 punt)

Fals, no podem dir que és un agonista total amb total seguretat ja que podria ser un agonista parcial també, perquè amb una dosi de 20 (nM) arriba al 50% de l’efecte màxim. Per saber si és un agonista total necessitaríem saber la seva eficàcia per provocar un efecte màxim a la diana d'interès, ja que els agonistes totals tenen una eficàcia igual al 100% i els agonistes parcials menor al 100%.

b) El fàrmac A és més potent que el fàrmac B.

Resposta (400 caràcters; 0,5 punt)

Cert, perquè la potència es refereix a la quantitat necessària d'un fàrmac per obtenir un determinat efecte. Operacionalment, la potencia es defineix a partir de la dosi o concentració eficaç 50 (ED50) en la corba dosi-resposta, per tant, el fàrmac A és més potent al tenir una ED50 menor.

c) En una gràfica dosi-resposta la corba del fàrmac A estarà a la dreta de la corba del fàrmac B.

Resposta (400 caràcters; 0,5 punt)

Fals, la representació gràfica de la corba dosis-resposta coincideix amb la ED50, per tant estarà a l’esquerra perquè amb menys quantitat de fàrmac s’obté el mateix efecte.

Pregunta 2

La següent gràfica mostra la concentració plasmàtica de cafeïna de 2 persones amb diferents hàbits de consum de cafè després d’haver pres una tassa de cafè. Mentre el subjecte A és consumidor habitual de cafè (3-4 tasses/dia), el subjecte B no havia consumit mai cafè abans de l’assaig.

[pic 4]

  • a) Descriu les semblances i diferències entre les dues corbes pel què fa als paràmetres farmacocinètics Tmax, T1/2 i concentració plasmàtica màxima.

Resposta (500 caràcters; 1 punt)

Les dues corbes es mostren igual pel que fa als paràmetres farmacocinètics Tmax (temps  que  es  tarda  a  assolir  la Cmax) i Cmax (concentració plasmàtica màxima). És a dir, la cafeïna en els dos subjectes triga el mateix temps en assolir la màxima concentració plasmàtica. En canvi, pel que fa a la T1/2 (vida mitjana d’un fàrmac) les corbes ens indiquen que en el subjecte B la cafeïna està més temps en la concentració plasmàtica donant-nos una idea de la durada dels efectes d’aquesta.

  •  b) A què poden ser degudes les diferències entre les dues corbes?

Resposta (800 caràcters; 1 punt)

Les diferències observades en la concentració plasmàtica de la cafeïna en cada individu, després de l'administració de la mateixa dosi, estan relacionades principalment amb les variacions del metabolisme (efecte farmacocinètic), per això, les dues corbes es mostren diferents ja que en individus, com el subjecte B,  que no prenen cafè la T1/2 és dues vegades major. Aquestes variacions depenen de quatre factors: polimorfismes genètics, inducció i inhibició metabòlica de citocrom P450, alteracions individuals (sexe i pes), i l'existència d’hepatopatia (Tavares i Sakata, 2012). La concentració de la cafeïna pot disminuir amb la inducció del seu metabolisme. Entre els inductors, està el consum habitual de cafè, el que explica que la T1/2 de la cafeïna en el subjecte A sigui menor.

  • c) Si volem fer que la corba del subjecte A sigui igual que la del B, quina de les següents  combinacions hauríem d’administrar al subjecte A per aconseguir-ho?
  • OPCIÓ A: cafeïna + inductor del metabolisme
  • OPCIÓ B: cafeïna + inhibidor del metabolisme
  • OPCIÓ C: cafeïna + substància que es metabolitzi pel mateix enzim que la cafeïna

Resposta (500 caràcters; 1 punt)

L'opció B, ja que perquè la cafeïna romangui més temps en la concentració plasmàtica haurem d'inhibir el metabolisme hepàtic interactuant a través del citocrom P450, produint el retràs de l'eliminació d'aquesta, augmentant així, el seu nivell plasmàtic i, per tant, la T1/2 de la cafeïna del subjecta A igualant-se a la del subjecte B.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (18.3 Kb)   pdf (316.5 Kb)   docx (270.3 Kb)  
Leer 10 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com