ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Bloc 3, Dret del Treball II


Enviado por   •  30 de Noviembre de 2020  •  Prácticas o problemas  •  2.722 Palabras (11 Páginas)  •  103 Visitas

Página 1 de 11

UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

FACULTAT DE DRET

DEPARTAMENT DE DRET DEL TREBALL

I DE LA SEGURETAT SOCIAL

DRET DEL TREBALL II

GRUP A

BLOC 3. PRÀCTIQUES AVALUABLES

Data límit de lliurament: Dimarts, 28 d’abril

Data  de correcció a classe: Dimecres, 29 d’abril

Raquel Poquet Catalá

CAS 1. REPRESENTACIÓ DELS TREBALLADORS

Fets:

L’empresa Think Solutions es dedica a la fabricació i comercialització d’equipament industrial i mobiliari d’oficina. Té tres centes de producció a Espanya ubicats a Barcelona, Bunyol i Vilamarxant (València), i Alcobendas. L’estructura és:

Divisió industrial del centre de treball de Barcelona:

Disseny

20

Fabricació de components i assemblatge

220

Comercialització i logística

30

TOTAL

270

Divisió industrial dels centres de treball de València:

Bunyol

Vilamarxant

Disseny

100

Fabricació de components i assemblatge

130

43

Comercialització i logística

30

5

TOTAL

260

48

Divisió Alcobendas

Planificació

20

Finançament i Tresoreria

30

Administració

110

Màrqueting i comunicació

10

TOTAL

170

En els centres de València es van constituir fa uns mesos seccions sindicals de l’Organització Sindical de la Fusta del País Valencià (OSMPV), però no hi ha representació unitària en cap centre de treball de l’empresa ni conveni col·lectiu propi. No obstant, el sindicat ja ha adoptat un acord de promoció d’eleccions sindicals, i l’empresa ha manifestat la seua intenció de posar en marxa el procediment negociador i ha demandat als representants sindicals que recullen algunes idees sobre eventuals continguts negocials.

En matèria representativa, la secció sindical OSMPV proposa:

  • Negociar el conveni per part de les seccions sindicals de OSMPV excloent qualsevol altra.
  • Preveure la constitució d’un comitè dels centres de València com a comitè conjunt.
  • El conveni ha de contemplar la constitució d’un comitè intercentres integrat per 14 membres: 8 seran representants dels centres de València i afiliats a OSMPV; 6 seran representants de Barcelona i la representació unitària del centre d’Alcobendas no integrarà el comitè intercentres. A més, els directius d’aquest centres quedaran exclosos del centre d’electors i elegibles en les eleccions a representants unitaris.
  • La afiliació a una altra opció sindical i la desvinculació de les sigles sindicals de l’organització en les llistes de les quals figurava un determinat representant determinarà, sempre, la perduda d’aquesta condició.
  • El gaudiment per part de les seccions sindicals dels locals facilitats per l’empresa podrà tenir diferències en funció del nivell de presència de membres del sindicat en el comitè d’empresa.

El centre de Barcelona compta amb afiliats al sindicat CNT-AIT, a OSMPV i a UGT, però no hi ha seccions sindicals. Els afiliats a aquestes tres organitzacions sindicals tenen intenció de crear-les, però la baixa presència sindical de CNT-AITE en el centre (sols té 3 afiliats) està generant problemes a aquesta formació, ja que tant l’empresa com els altres dos sindicats s’oposen a crear una secció d’un sindicat amb tan poca implantació en el centre de treball. Davant aquesta situació, el sindicat proposa als filiats de Barcelona que constituïsquen una secció sindical que també integre als filiats de CNT-AIT de Vilamarxant (10), opció que ha sigut ben vista pels treballadors d’aquest centre de València. En el centre d’Alcobendas, set afiliats a CCAA constitueixen una secció sindical.

Després d’alguns mesos i passat el procediment electoral, Juan Martínez, treballador del departament de fabricació de Bunyols que, a diferència de la resta de companys de la seua secció sindical, no ostentava la condició de representant unitari, va ser elegit delegat sindical de OSMPV. En el centre de Barcelona, UGT, sense presència en la representació unitària, comunica a l’empresari la designació de Mario Flores com delegat sindical i en el centre d’Alcobendas la secció sindical de CCOO ha elegit delegada sindical a Marta Esteve després d’un acord adoptar en aquest centre de treball que fixa com a llindar mínim de treballadors per a poder elegir delegat sindical en 150.

Aquesta secció sindical acaba de plantejar demanda de conflicte col·lectiu davant la constant resistència de l’empresa a la utilització per part de la representació sindical de la infraestructura informàtica per a fins sindicals.

Javier Roble, membre de la secció sindical de OSMPV, i elegit vocal del comitè d’empresa de Bunyol té dificultat en l’exercici de la seua funció representativa, ja que es fixe discontinu i en el mes de gener va veure mermat el seu dret de crèdit horari retribuït per les següents raons: va estar en IT del 12 al 24 de gener, no va rebre remuneració addicional per hores extra, mentre que la resta de companys sí, i va tenir un descompte del plus d’assistència, i no va rebre tampoc la retribució per objectius anuals pagadera en el primer mes  de cada any natural. A més, l’empresa es nega que Javier acumule l’excedència d’hores no utilitzades un mes en funcions representatives, en els mesos següents, ni imputar al crèdit horari les hores destinades  reunions sindicals.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (18 Kb)   pdf (124.2 Kb)   docx (19.3 Kb)  
Leer 10 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com