ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

INTRODUCCIÓ


Enviado por   •  26 de Mayo de 2015  •  Tesis  •  1.639 Palabras (7 Páginas)  •  158 Visitas

Página 1 de 7

INTRODUCCIÓ

Per mitjà d’aquest treball es pretén fer una recerca bibliogràfica i ¬----- per poder contestar a la següent pregunta: ¿Quin és el motiu de que les persones amb esquizofrènia siguin més propenses a tenir una dependència en fumar tabac i com repercuteix en la seva vida diària?

Després del temps transcorregut en el meu centre de pràctiques, on treballo en la Fundació Ciutat i Valors en una residència on conviuen persones amb esquizofrènia, he pogut observar que la majoria dels usuaris d’aquesta entitat tenen una característica en comú, i és una gran dependència al tabaquisme.

Aquest fet no és una particularitat d’aquesta residència, sinó que tal i com afirma l’article anomenat ‘’Tabaco y esquizofrenia’’: ‘’Numerosos estudios en distintos países demuestran repetidamente una asociación significativa entre la esquizofrenia y el fumar tabaco, relativamente independiente de factores socioculturales. En comparación con los fumadores de la población general, los fumadores con esquizofrenia presentan más frecuentemente una alta dependencia nicotínica’’. (Ortega, Gurpegui, Díaz, & De Leon, 2004)

Amb els dies em vaig donar compta que era un realitat molt present en la residència, fent així que els professionals i els familiars dels pacients haguessin de prendre mides pel control del tabac, ja que sinó, hi hauria possibilitats de que els pacients no tinguessin domini en relació als seus impulsos per fumar.

Degut a que a la majoria dels casos els familiars o les entitats tutelars tenen el domini de la economia de l’usuari, decideixen indicar una quantitat del pressupost de la persona per la compra d’aquest producte al mes. Aquest tabac el compra la residència i després el racionalitza per tal de que el malalt mental no pugui malgastar-lo.

Tot i aquest control, es percep de forma important que existeix un gran consum de tabac entre els diferents usuaris, provocant que aquesta gran dependència repercuteixi directament en la seva salut i la seva economia.

Per tant, es considera important entendre perquè bona part de les persones amb esquizofrènia tenen aquesta característica en comú, ja que ajudaria a entendre una part de la realitat que viuen els esquizofrènics i així poder ajudar-los en la seva dependència amb el tabaquisme.

TEORIA

Segons la OMS (Organització Mundial de la Salut): ‘’El tabaco es una de las mayores amenazas para la salud pública que ha tenido que afrontar el mundo. Mata a casi 6 millones de personas al año [...] En última instancia, hasta la mitad de los consumidores actuales podrían morir por una enfermedad relacionada con el tabaco.’’ (2013)

Tot i aquesta realitat, tal i com explica la revista ‘’Enfermería Global’’: ‘’Las organizaciones políticas han reconocido la gravedad del tabaquismo en la población mundial, proponiendo estrategias para intentar reducir este problema. [...] Sin embargo, se percibe que el mismo resultado no ha sido alcanzado entre la población con trastorno mental’’ (Marques de Oliveira, 2012)

Per tant, veiem com encara que el tabac és una de les principals causes de mort en el món, existeix molt poc treball de conscienciació per part de les autoritats en relació als malalts mentals i el tabaquisme, repercutint directament en la seva salut i la seva economia. Però, quina és la causa de que les autoritats no hagin aconseguit els mateixos objectius amb els malalts mentals?

Enfermería Global, explica que: ‘’Los esquizofrénicos presentan una prevalencia del tabaquismo dos o tres veces superior a la población general com mayor grado de dependencia nicotínica y mayor número de recaídas durante los períodos de abstinencia’’ (Marques de Oliveira, 2012)

Podem observar com un dels motius de que no es puguin aconseguir els mateixos resultats és degut a que la mitjana de persones amb esquizofrènia que fumen i que tenen més dificultats per deixar-ho és molt més elevada que la població en general. Però, degut a quin motiu existeix aquest gran nombre de fumadors esquizofrènics?

Una de les hipòtesis que argumenta la revista Enfermería Global és que: ‘’En el caso del esquizofrénico, el tabaquismo se torna más importante, pues facilita algunas situaciones que son sinónimos de limitaciones en la esquizofrenia como la interacción social y la obtención de placer y satisfacción, aumentar la estimulación psicomotora, mejorar el efecto negativo de la enfermedad, mejorar la concentración y ayudar a la persona a sentirse parte del mundo (Marques de Oliveira, 2012)

Aquest és un bon resum del número d’argumentacions que he pogut llegir en diferents articles i anàlisis que tracten sobre aquest tema i expliquen els motius de perquè existeix un gran nombre de consumidors de tabac en aquest col•lectiu. Llavors, queda clar que després de tants aspectes positius, és normal que les persones amb esquizofrènia tinguin aquesta tendència.

Tot i això, tal i com afirma el centre mèdic Olobot en la seva pàgina web, la balança no acaba sent tan positiva degut a que: ‘’Las personas con esquizofrenia tienen un tiempo de 1,5 más riesgo de morir prematuramente que los que no tienen la enfermedad. Su esperanza de vida se reduce en un 20 a 30 años en comparación con la población general. Fumar juega un papel importante en el riesgo. Se impone una pesada carga sobre el cuerpo. Y es difícil para el bolsillo, también. Si estás en un presupuesto apretado, ofreciendo cigarrillos puede significar escatimar en los alimentos o atención médica’’ (Olobot, 2014)

A més, segons el Institut Nacional de Psiquiatria Ramón de la Fuente (2013), el tabac augmenta i agreuja els símptoma positius de la malaltia, per lo tant els pacients que fumen requereixen dosis més elevades de antipsicòtics per respondre. Per això es pensa que si bé la nicotina pot afavorir per la millora dels aspectes cognitius de la malaltia, afavoriria per una altre part el manteniment de les manifestacions positives dels quadres psiquiàtrics.

Per tant, tot i que existeixen beneficis del tabac en aquesta població (millora símptomes negatius, disminueix efectes secundaris de la medicació, proporciona un sentiment de plaer...) també interfereix en el tractament mèdic, agreuja els símptomes del trastorn, existeix més vulnerabilitat a l’hora de patir una malaltia greu en relació a aquest consum, afecta en

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (10.7 Kb)  
Leer 6 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com