ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

LA COMUNICACIÓ EN PERSONES EN SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA


Enviado por   •  2 de Febrero de 2023  •  Trabajos  •  1.336 Palabras (6 Páginas)  •  35 Visitas

Página 1 de 6

[pic 1]MP05. SISTEMES AUGMENTATIUS I ALTERNATIUS DE  COMUNICACIÓ

LA COMUNICACIÓ EN PERSONES EN SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA

1. El llenguatge corporal en la comunicació  

El nord-americà R. L. Birdwhistell, investigador de la comunicació humana a  través del llenguatge corporal i creador del terme cinèsica, considerava que les  paraules amb prou feines tenen rellevància dins de la comunicació, ja que els  atorgava només el 35% del significat dins d’una conversa. Aquest autor va  establir els principis següents:

● Totes les expressions del cos tenen significat en el context en què  apareixen.

● La postura, els moviments del cos i l’expressió de la cara es troben  tipificats i, per tant, sotmesos a l’anàlisi sistemàtica.

● El llenguatge corporal, entre els membres d’una comunitat, és considerat  una funció social a la qual pertany el grup.

● L’activitat visible del cos influeix, sistemàticament, en el comportament en  la resta de membres d’un grup determinat.

● Aquest comportament serà considerat com a portador d’una funció  comunicativa analitzable fins que no es demostri el contrari.

● Cap posició o moviment del cos té una significació precisa pel seu compte,  solament són certes en el context del patró de conducta de cada persona.

Contesta :

1. Quins estudis va realitzar R.L. Birdwhistell per afirmar que la  comunicació humana és un 65% corporal?

Ray BirdWhistell va ser el pioner de la cinesi i, després de llargs anys d'estudiar enregistraments en sessions de teràpia o similars a cámara lenta i en silenci va arribar a la conclusió que la base de les comunicacions humanes es desenvolupa a un nivell per sota de la consciència, en què les paraules només tenen rellevància indirecta. Mitjançant aquests estudis va estimar que no més del 35% del significat social de qualsevol conversa correspon a les paraules parlades.

A finals dels anys 40, BirdWhistell va dedicar a l'estudi dels moviments corporals i va partir de la idea que les emocions bàsiques de l'ésser humà, com l'alegria, el temor o l'atracció sexual, s'han d'expressar de la mateixa manera a les diferents cultures i, per tant, hi ha d'haver gestos i expressions comunes a tota la humanitat.

Tot i això, va arribar ràpidament a la conclusió que no hi ha gestos universals, és a dir, no existeix una expressió facial, una actitud o una postura corporal que transmeti el mateix significat en totes les societats. Considerem significat d'una forma especial, tots els homes somriuen però el somriure varia segons les diferents cultures; en el nostre aprenentatge a la infantesa ens ensenyen en quines ocasions hem de somriure i quines no i això serà diferent a cada cultura.

BirdWhistell va descobrir que no hi ha el simple somriure. L'expressió de la cara, la postura del cos i l'expressió al voltant dels ulls poden participar, com passa sovint al somriure.

Després de descartar les regles universals va decidir els seus estudis als gestos que tenen un significat conscient i sobreentès. Fins i tot aquest tipus de gestos són només actes parcials que han d'anar acompanyats d'altres per tenir un significat, estudiar-los o interpretar-los en un context.

En estudiar les pel·lícules BirdWhistell va descobrir que hi ha una analogia entre la cinesi i el llenguatge. Igual que el discurs pot descompondre's en sons, paraules, oracions,... a la cinesi existeixen unitats similars anomenades kines, que són la unitat menor, un moviment amb prou feines perceptible. Per sobre d'aquests hi ha altres moviments més grans i més significants anomenats kinemes què són els portadors de sentit quan se'ls pren en conjunt. Aquests kinemes són, de vegades, intercanviables i es pot substituir l'un per l'altre sense alterar-ne el significat. Pel que fa a aquests moviments que són possibles anatòmicament per a l'ésser humà podem dir que cada cultura atorga un ignificat a uns quants.

En analitzar les normes del moviment del cos humà no podem fer-ho a simple vista perquè són molt complexes, per ell, Ray BirdWhistell va idear un signe taquigràfic per a cada kine i la direcció del moviment de cadascun d'aquests kines es registra amb un altre sistema de símbols .

Aquest peculiar sistema taquigrafic és la clau de la tècnica de recerca anomenada microanàlisi.

Un cop acabat el treball escrit, Ray BirdWhistell verificaba les regularitats, és a dir, aquelles pautes que es repetien una vegada i una altra. Aquesta repetició és una de less coses que criden més l'atenció del moviment del cos humà.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (8.4 Kb)   pdf (64.4 Kb)   docx (239.2 Kb)  
Leer 5 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com