ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

EL PARLAMENT DE CATALUNYA I EL PARC DE LA CIUTADELLA


Enviado por   •  9 de Octubre de 2013  •  2.515 Palabras (11 Páginas)  •  294 Visitas

Página 1 de 11

VISITA AL PARLAMENT DE CATALUNYA I AL PARC DE LA CIUTADELLA

EDIFICI DEL PARLAMENT DE CATALUNYA

EL PARLAMENT DE CATALUNYA

El actual Parlament de Catalunya és un dels edificis més importants que s’ha conservat de la ciutadella militar dels segle XVIII. En aquell moment tenia la funció d’arsenal. Després, entre 1717-27, Pere Falqués el va reconstruir en estil classicista i el va reformar en Palau reial per quan els reis vinguessin a Barcelona i l’any 1932 el van convertir en Parlament de Catalunya. Durant la dictadura feixista de Franco va ser inutilitzat, ja que als catalans se’ls hi va prohibir tenir cap Parlament i finalment el 1980 es va recuperar i restaurar.

Actualment el Parlament de Catalunya és el que s’encarrega de representar el poble de Catalunya i te les funcions d’exercir la potestat legislativa, aprovar el Pressupost de la Generalitat de Catalunya i controlar i impulsar l'acció política i de govern. Actualment està format per 135 diputats que són escollits per sufragi universal. Aquest diputats s’organitzen en comissions.

L’EXTERIOR

És un edifici allargat i rectangular dividit per una part central més alta i estreta, i de decoració una mica diferent a la resta de l’edifici. El Parlament té una planta baixa i un primer pis, que és la planta principal. A la planta baixa hi ha unes arcades que formen un pòrtic i la primera planta està plena de grans finestrals. La façana és de color lilós i la part central de color rosat. En aquesta part central de l’edifici hi ha l’escut, tres grans finestres i una més petita al capdamunt, a la mansarda. La teulada és de teules ataronjades. La façana està decorada amb sanefes.

ESCALA D’HONOR

Escala per la qual es pot accedir a la planta principal des de l’entrada. És de marbre, molt ample i luxosa. Té una robusta barana del mateix material i una gran catifa vermella la recobreix. Està coberta per una claraboia de vidre i ferro.

SALA DE CANELOBRES

La sala de canelobres s’anomena així per estar il•luminada per vuit canelobres. Té el sostre en forma de volta que es subjecta per uns pilastres, que formen unes arcades laterals. Davant d’aquests pilastres és on s’hi troben els grans canelobres de bronze, que caracteritzen la sala. També s’hi pot destacar les impressionants pintures amb les que està decorat el sostre.

SALA DEL PASSOS PERDUTS

La sala dels passos perduts està formada per dues sales rectangulars, amb una sala rodona, anomenada rotonda, al mig, que les uneix. Una d’aquestes dues sales laterals és la sala rosa, anomenada així degut a que la paret és de pedra rosada. Aquesta és una gran sala allargada, amb un gran llum que la presideix i una taula de fusta al mig. L’altra sala lateral, de la dreta, és la sala gris, anomenada així ja que la paret de pedra és d’aquest color. Quan va ser construït com a palau reial aquestes sales tenien la funció de ser un menjador i una sala de festes respectivament. La sala del passos perduts és el lloc on el polítics parlen entre els de diferents partits i arriben a acords. També al destacar, que a la rotonda hi ha un quadre de l’artista català Antoni Tàpies, mort darrerament, aquest quadre s’anomena 7 de novembre i rememora la constitució de l’Assemblea de Catalunya el 7 de novembre de 1971.

SALÓ DE SESSIONS

El saló de sessions o també anomenat hemicicle, degut a la forma amb que estan posats els seients , és una sala allargada amb dos grans llums als sostre. Està plena de seients de fusta recoberts de vellut vermells, on es seuen el representants de cada partit. Més a dalt hi ha un espai reservat per al públic amb invitació i per la premsa. La sala està presidida pel banc del govern, on se suen, entre d’altres, la presidenta del Parlament, que actualment és Núria de Gispert. El sostre és de fusta, la paret és de pedra de color groguenc i també hi ha unes columnes de marbre amb el capitell de bronze. En questa sala es reuneixen tots el representats i es fan les votacions. Aquesta sala havia de ser el saló del tron del palau reial.

ALTRES INDRETS DEL PARC DE LA CIUTADELLA

UMBRACLE

És un edifici projectat per Josep Fontseré i construït entre els anys 1883-1887 per Josep Amargós.

La façana és de maons vermellosos i les grans portes són de fusta. La seva estructura està feta de pilars i bigues corbades de ferro, lligades per jàsseres del mateix material que conformen una volta amb cinc arcs, un de gran, central, i dos de més petit a cada costat.

Cada arc està cobert per llistons de fusta que deixen entreveure la llum, generant un joc de clarobscurs simulant als boscos tropicals, ja que a dins hi ha moltes plantes d’aquests hàbitats.

L’umbracle, quan t’hi trobes a dins, degut a la llum i a la diversitat de plantes et crea la sensació de trobar-te al mig de la selva.

HIVERNACLE

És una estructura construïda l’any 1884 per Josep Amargós i Samaranch.

Ocupa una superfície de 950 m2 i està dividit en tres naus; una central, la més alta i oberta pels cantons i les dues dels costats, més petites, tancades i plenes de plantes. La seva estructura és de ferro i està recoberta per grans finestrals de vidre, i un sostre, que diria que és del mateix material, que deixen passar totalment la llum.

La funció principal de l’hivernacle és el cultiu i l’exposició de plantes d’origen tropical que, a causa de les condicions climàtiques de Barcelona, no podrien viure a l’exterior.

MUSEU DE GEOLOGIA

Edifici neoclassicista de l’arquitecte Antoni Rovira i Trias (1816-1889) construït el 1882 per acollir la col•lecció d'història natural i geologia de Francesc Martorell. Està format per una única planta, molt allargada, i un porxo a l'entrada amb columnes que sostenen un frontó triangular, al timpà del qual hi ha l'escut de Barcelona envoltat de decoració vegetal. A cada costat hi ha dues escultures. Aquest porxo recorda als temples grecs, per això es diu que està inspirat en l’arquitectura hel•lenística. L’edifici està fet de pedra ‘blanca’ i les parets exteriors estan

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (15 Kb)  
Leer 10 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com