ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

EL DRET DE FAMÍLIA. EL PARENTIU. ELS ALIMENTS. EL MATRIMONI. ELS EFECTES PERSONALS I PATRIMONIALS DEL MATRIMONI.


Enviado por   •  21 de Octubre de 2020  •  Apuntes  •  10.917 Palabras (44 Páginas)  •  141 Visitas

Página 1 de 44

GES 1. EL DRET DE FAMÍLIA. EL PARENTIU. ELS ALIMENTS. EL MATRIMONI. ELS EFECTES PERSONALS I PATRIMONIALS DEL MATRIMONI.

  • Itinerari d’aprenentatge
  • Presentació i objectius
  • Continguts
  • Conceptes més importants

Itinerari d’aprenentatge

Introducció

A l’apartat de metodologia del Pla docent es fa referència a que l’assignatura s’estructura en unitats d’aprenentatge. Aquestes unitats estan integrades per materials docents, recursos de l’aula, guies d’estudi i proves d’avaluació contínua. Per a la unitat d’aprenentatge 1, s’estableix el següent itinerari d’aprenentatge, que convé seguir per al correcte seguiment de l’assignatura, tenint en compte que en qualsevol moment es poden plantejar dubtes al consultor.

  • Lectura del pla docent.
  • Identificar i familiaritzar-se amb els diferents materials i recursos de l’aula.
  • Lectura de la Guia d’Estudis 1, així com dels diferents missatges de presentació i orientació de la matèria en el tauler del professor.
  • Estudi dels mòduls 1,2 i 3 dels materials docents.
  • Consulta de la normativa i jurisprudència corresponent als mòduls 1, 2 i 3.
  • Lectura del glossari dels mòduls 1,2 i 3 dels materials docents.
  • Realització dels exercicis d’autoavaluació dels mòduls 1, 2 i 3 dels materials docents i contrastar les respostes pròpies amb les de les solucions.
  • Consulta del material complementari/recursos aula.
  • Realització de la Prova d’Avaluació Contínua (PAC)  1.
  • Formular al consultor els dubtes que es vagin plantejant.
  • Lectura del document de solucions orientatives de la PAC 1.
  • Contrastar les respostes pròpies amb les del document de solucions orientatives de la PAC 1 disponible a l’aula i amb els comentaris del consultor.

MÒDUL 1

Presentació i objectius

La part d’aquesta guia relativa al mòdul 1 té com a objecte ajudar en l'estudi del primer mòdul de l'assignatura Dret civil IV. Com s'adverteix en el pla docent, el primer mòdul té caràcter introductori, ja que s’hi posen els fonaments de tota la matèria, tant conceptuals com normatius. En aquest mòdul s'estudien el concepte constitucional i legal de família, els diferents tipus de família, d'origen matrimonial o no, i també la protecció que la llei els concedeix. Es dedica una atenció especial a les fonts normatives del dret de família –compartides entre l'Estat i algunes de les Comunitats Autònomes, llevat de la legislació relativa a les formes de matrimoni reservada al primer–, a les famílies de fet i a l'obligació legal d'aliments.  Per a tota l'assignatura, com s’indica en el pla docent, i especialment per a aquest mòdul, és convenient refrescar els vostres coneixements de dret de la persona. El dret patrimonial (dret d'obligacions i drets reals) serà també necessari –no s'ha d'oblidar que l'obligació legal d'aliments és una veritable relació jurídica obligatòria–, encara que caldrà tenir-lo més present en altres mòduls de l'assignatura (règim econòmic matrimonial, especialment).

Aquest mòdul presumeix un coneixement bàsic i suficient de la Constitució espanyola, específicament pel que fa als drets fonamentals i llibertats públiques (dret a contreure matrimoni i protecció de la família). També en la Constitució es dissenya el repartiment de competències legislatives entre l'Estat i les Comunitats Autònomes, que és d’una transcendència especial, com comprovareu, per al dret civil i, en concret, per al dret de família.

Aquest mòdul 1, precisament pel seu caràcter introductori, s'ocupa de fixar alguns dels conceptes i figures fonamentals que integren el dret de família. En aquest sentit, se’n poden diferenciar uns d'estrictament fonamentals i d'altres que es poden denominar instrumentals. Entre els primers es trobarien la família i actualment també la família de fet, i també els aliments entre parents. Entre els segons, el parentiu o el dret a contreure matrimoni. En definitiva, l'objectiu principal d'aquest mòdul és establir les bases de l'assignatura Dret de família, amb especial atenció a la seva pluralitat de fonts legislatives (estatals i autonòmiques). En concret, aquests objectius es poden resumir en:

  1. Conceptuar legalment i constitucionalment la família, i també els drets i deures que es deriven de la relació familiar.
  2. Reconèixer les fonts normatives del dret de família, distingint les estatals i les autonòmiques.
  3. Distingir les diverses formes de creació d'una família: la tradicional, el matrimoni (amb una atenció especial al dret a contreure matrimoni), i la convivència de fet (amb un tractament legal molt diferent en l’àmbit estatal –inexistent, amb caràcter general– i autonòmic).
  4. Conèixer el concepte i règim de l'obligació legal d'aliments.
  5. Establir l'abast de l’acolliment de persones grans".

Continguts

Els continguts d'aquest mòdul són els següents.

1. Els materials comencen pel concepte de família, qüestió complexa, reflex de l'evolució històrica i sociològica que ha experimentat la institució. Una família que, com l'ha caracteritzada recentment i amb un toc de provocadora exageració la historiadora francesa Elisabeth Roudinesco, es trobaria “en desordre” (La familia en desorden, Barcelona, editorial Anagrama, 2004, pàg. 11 i 12: “Basada durant segles en la sobirania divina del pare, la família occidental es va veure, el segle XVIII, davant de la irrupció de l’element femení. Es va transformar, llavors, amb l'aparició de la burgesia, en una cèl·lula biològica que atorgava un lloc central a la maternitat. El nou ordre familiar va aconseguir posar fre a l'amenaça que representava aquesta irrupció de l’element femení, a costa del qüestionament de l'antic poder patriarcal. A partir del seu declivi–en va ser un testimoni i un teòric, el principal, Freud en revisar la història d'Èdip i Hamlet–, es va posar en marxa un procés d'emancipació que va permetre a les dones d’afirmar la seva diferència, als nens, de ser considerats subjectes i als “invertits”, de normalitzar-se. Aquest moviment va generar una angoixa i un desordre específics, lligats al terror per l'abolició de la diferència dels sexes i, al final del camí, la perspectiva d'una dissolució de la família"). En realitat, potser és més adequat dir que el concepte tradicional de família es troba sotmès a diverses tensions (en crisi?) i que s'està adaptant a les exigències de la realitat social actual.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (68.9 Kb)   pdf (385.1 Kb)   docx (67.6 Kb)  
Leer 43 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com