ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Psicologia comunitaria PAC 1


Enviado por   •  23 de Octubre de 2022  •  Trabajos  •  1.069 Palabras (5 Páginas)  •  85 Visitas

Página 1 de 5

Pregunta1.

a) A partir de la lectura del TFG de Lorena de la Peña, reflexiona sobre la influència cultural i social que creus que has après i/o tens integrada en relació al poble gitano.

Trobo que les influencies culturals i socials que he après sobre el poble gitano es troben molt ben descrites al TFG de Lorena de la Peña, sempre he escoltat com a dona blanca, que la ètnia gitana es troba endarrerida en relació a la cultura occidental, tenen les seves pròpies normes, no volen ser ajudats per la societat en la que viuen, si els afavoreixen en algun aspecte, ho destrossen, tenen molts fills a edats molt joves i no valoren l’escolarització,  fet que es reflecteix a les absències que fan.

La meva condició social davant la ètnia gitana està influenciada per tota la societat i cultura en que he crescut i dona especial impotència a la referència  (de la Peña, 2006: 35);

No partir de nuestros paradigmas blancos es muy difícil porque el anti gitanismo está arraigado culturalmente en nosotras, nos han hecho creer que la cultura blanca es la correcta y lo que se aleja de ella se ha de corregir.

b) De quina manera penses que es despleguen els discursos, imaginaris i pràctiques socials racistes al teu context (o context quotidià)?

Al meu cotext es despleguen discursos racistes influenciats per la mentalitat occidental, en que qualsevol persona immigrant rep una mirada diferent a les persones blanques, els que mantenen discursos estereotipats i amb prejudicis d’ altres cultures. Son observats com a lladres dels diners de l’estat espanyol, amb la idea que arriben al nostre país per aprofitar-se de les ajudes socials  i viure sense fer cap esforç, gràcies a la dura feina dels nacionals.

Per altre banda, ens trobem amb situacions com refereix ( El Jebary Amisnaou, El Mouali Samadi, 2022:7)  “antes de reconocer la figura profesional, se tiende a leer e interpretar a las personas inmigrantes por la representación social que adquieren en el espacio social, político y mediático”.

Aquesta mateixa situació es dona en el moment que trobem a persones immigrants que han de ser ateses a qualsevol entitat bancaria, a centres de salut, fent la compra al mercat, etc.. Crec que pot ser el moment d’exposar comentaris que m’he trobat al meu context quotidià, en que a l’entrar una persona immigrant a un banc, la persona que el rep comenta “uff, amb aquest tindré per una estona, deixem la conversa per un altre moment” o durant la compra al mercat, escoltar el comentari de la fruitera a la pregunta de una clienta “ es que elles, les immigrants, compren d’una altre manera” es la manera de despersonalitzar i crear un mateix discurs per pertànyer a un altre país diferent al nostre.

c) Com creus que es reprodueix aquesta influència en la teva pràctica professional i/o en la teva quotidianitat?

La influencia es reprodueix de manera que es creen prejudicis davant les altres cultures a les no pertanyem i creant una imposició establerta de que els immigrants o persones d’altres ètnies s’han d’adaptar a les nostres costums per formar part de la nostra societat, deixant de banda les seves tradicions i cultures identitàries.

Es necessari que les persones que treballen amb qualsevol persona immigrant, ha de mostrar interès per la seva cultura, entendre els seus valors socials,  escoltar quins son els seus interessos i els objectius que té per poder apropar-nos i realitzar un treball conjunt i adient a les seves necessitats personals.  No s’ha de forçar a que realitzin el mateix camí que la resta de persones occidentalitzades, sinó trobar la manera de que es pugui integrar i sentir valorada en les relacions socials, laborals i d’estudis en que es trobi, sense menysprear els seus valors culturals.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6.5 Kb)   pdf (46.9 Kb)   docx (9.2 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com